Webwinkel Groenestevia.nl dicht na bezoek NVWA

attachment-groene-stevia

De webwinkel Groenestevia.nl sluit per 1 februari zijn deuren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaar opgedragen de verkoop van groene stevia (blad en poeder) te stoppen. Volgens de Europese wetgeving is stevia, de plant of delen daarvan, een novel food. Alleen de zoetstof stevioglycoside en een aantal varianten daarop mogen worden verhandeld en als levensmiddel gebruikt.

De uitbaters van de site zijn het niet eens met de NVWA en Europese wetgeving schrijven ze op hun website: ‘Omdat steviablad naar onze mening nooit als novel food bestempeld had mogen worden. Dit wordt bevestigd door de uitspraak van een Duitse rechter uit 2011 (zie bijlage), waarin wordt aangetoond dat steviablad al voor 1997 in grote hoeveelheden binnen de Europese Unie werd gebruikt en verhandeld.’ Ook verwijzen ze naar diverse artikelen met achtergrondinformatie over de zoektocht van steviablad in de Europese voedselwetgeving.

Deuren sluiten

‘Als klein sociaal project beschikken wij echter niet over de tijd en de financiële middelen om dit op Europees niveau aan te vechten en zijn daarom genoodzaakt met de verkoop van groene stevia te stoppen’, aldus de uitbaters van de webwinkel, die wel doorgaan met het verstrekken van informatie via hun website waarop kennis over de steviateelt en recepten worden gedeeld.

Volgens Groenestevia.nl heeft de NVWA verzocht de deuren van de webwinkel te sluiten naar aanleiding van klachten over de handhaving van de steviawetgeving.

Op 19 april houdt Voeding Nu een bijeenkomst over zoetstoffen en suikers waar ook aandacht wordt gegeven aan de communicatie rond stevia. Het programma verschijnt begin laatste week januari op onze website.

Lees ook
Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Foodwatch dient klacht in tegen McDonald’s

Voedselwaakhond Foodwatch stelt dat McDonald’s de regels heeft gebroken wat betreft kindermarketing en dient daarom bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht in tegen de fastfoodketen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”