Week van Snoep Goed gericht op bewustwording

Twee op de drie Nederlanders wil minder snoepen maar 19 procent is hier daadwerkelijk mee bezig. Een reden voor Stichting Week van Snoep Goed om zich in 2022 extra in te zetten voor een gezonder Nederland. Van 17 tot en met 23 januari organiseert de stichting de ‘Week van Snoep Goed’ georganiseerd. Een week lang worden Nederlanders uitgedaagd om ongezonde snoep- en snackproducten te vervangen voor verantwoorde alternatieven.

De ‘Week van Snoep Goed’ is georganiseerd om Nederlanders bewustere keuzes te laten maken op het gebied van snoepen en snacken. De wil om gezond te eten is er, maar toch lukt het veel mensen niet om van ongezond lekkers af te blijven. 74 procent geeft aan snoep lekker te vinden, 37 procent vindt het een gewoonte, 21 procent vindt het lastig nee te zeggen als het wordt aangeboden, en 23 procent noemt emotie als reden.

Lockdown

Volgens Daan Schapendonk, voorzitter Stichting Week van Snoep Goed, stellen mensen te grote doelen op als het gaat om snoepen. “Door heel concreet een korte periode aan het doel te koppelen blijft het makkelijker om je aan het goede voornemen te houden”, aldus Schapendonk. Tijdens de lockdownperiode was er een stijging van 12 procent van uitgaven aan verwenproducten binnen eten en drinken. Popcorn en chocolade behoorden tot de grootste favorieten.

Gezondere omgeving

Als er wordt gekeken naar sportclubs, tankstations, stations, schoolkantines en bedrijfsrestaurants valt het aanbod van gezonde snacks ook behoorlijk tegen. Mensen komen hier vaak even snel en worden dan in de verleiding gebracht om ongezond te eten. Volgens Daan Schapendonk willen mensen helemaal niet in deze verleiding vallen, maar worden toch onbewust sterk beïnvloedt in het maken van eetkeuzes.

Week van Snoep Goed

De Week van Snoep Goed start op Blue Monday, de dag die bekend staat als een dag waarop de meeste mensen hun goede en gezonde voornemens al hebben losgelaten. De deelnemers moeten deze week snoepgoed verruilen voor gezondere alternatieven, zoals fruit of een handje noten. Vorig jaar tijdens de eerste editie van de Week van Snoep Goed is 77,9 procent van de deelnemers bewuster geworden van hun eigen snackgedrag.

Lees ook

Fingerfoods als stimulatie voor groente- en fruitconsumptie van dementerenden

Patiënten met dementie en geïnstitutionaliseerde ouderen eten vaak te weinig groente en fruit of hebben een te lage algehele voedselinname. Fingerfoods rijk aan groente en fruit kunnen hierbij helpen.Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen University en Louis Bolk Instituut naar de groente- en fruitconsumptie van geïnstitutionaliseerde patiënten met dementie. In het onderzoek is nagegaan of het verstrekken van groente- en fruit rijke fingerfoods voor het personeel haalbaar is en/of het effect heeft op de consumptie of voedingsstatus van de patiënten. Eetproblemen komen veel voor bij oudere...

‘Waarom kiezen moeders voor bepaalde tussendoortjes voor hun kind?’ Gedragswetenschapper Brouwer-Damen zocht het uit.

‘Waarom kiezen moeders voor bepaalde tussendoortjes voor hun kind?’ Gedragswetenschapper Brouwer-Damen zocht het uit.

Eerder publiceerde Voeding Nu een studie waaruit bleek dat moeders de gezondheid en smaak van een tussendoortje voor hun kind het belangrijkst vinden. Voeding Nu sprak met gedragswetenschapper Femke Brouwer-Damen over het onderzoek en wat de resultaten mogelijk voor diëtisten kunnen betekenen. ‘Kennis speelt een rol. Sommige moeders denken dat ze iets...

Moeders vinden de gezondheid en smaak van een tussendoortje voor hun kind het belangrijkst

Moeders vinden de gezondheid en smaak van een tussendoortje voor hun kind het belangrijkst

Moeders zien gezondheid en smaak als de belangrijkste aspecten van een tussendoortje voor hun kind. Eventuele conflicten ontstaan vooral bij gezonde tussendoortjes. Hoger opgeleide moeders en moeders met een eerst geboren kind laten meer gezondheidsbewust gedrag zien.Dit blijkt uit onderzoek van Femke Brouwer-Damen, promovendus bij Wageningen University...