Weinig mensen overschrijden de aanbevolen hoeveelheid vitamine D

attachment-VitaminD

Het aantal mensen in Nederland dat meer vitamine D inneemt dan de veilige maximale inname is minder dan 0,1 procent. Wel zijn er supplementen in de verkoop met een te hoge dosering dan volgens de wet is toegestaan, die vooral via internet worden aangeschaft.

Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor dit onderzoek hebben meer dan 55.000 volwassenen online een vragenlijst ingevuld.

 

Supplementen

Van de ondervraagden nam 0,08 procent (43 mensen) elke dag meer dan 100 microgram vitamine D in via supplementen. Ze gebruiken frequent supplementen die meer dan de wettelijke toegestane hoeveelheid vitamine D. Het RIVM signaleert dat n vooral vrouwen met een gemiddeld opleidingsniveau zijn (MBO) die vaker alternatieve genezers bezoeken.

 

Vitamine D

Het RIVM waarschuwt voor een te grote inname van vitamine D omdat dit schadelijk is voor de gezondheid. Er zouden nierstenen kunnen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. 

 

Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darm en zorgt voor sterke botten. Het wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Ook voedingsmiddelen kunnen een bron van vitamine D zijn, zoals vette vis en halvarine.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gewichtsverlies door vitamine D

Lees ook
€1,2 miljoen voor vitaminestart-up Yummygums

€1,2 miljoen voor vitaminestart-up Yummygums

Vitaminemerk Yummygums heeft €1,2 miljoen aan investeringen binnen gehaald via een groep business angels an Rabobank. De Nederlandse start-up gaat het groeigeld gebruiken voor marketing en uitbreiding in Europa.

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Er bestaan nog veel misvattingen over plantaardig eten, concludeert Upfield na een studie onder ruim duizend Nederlanders. Het gebrek aan kennis kan leiden tot productkeuzes die milieubelastender en minder gezond zijn dan de consument eigenlijk voor ogen heeft.

Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen

Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen

Net als in 2020, hebben we ook in de eerste helft van 2021 massaal eten besteld, blijkt uit een rapport van ABN AMRO. Gezonder worden de maaltijden overigens niet. Daarnaast noemt de bank nadelige gevolgen voor de maaltijdbezorgers.