Weinig mensen overschrijden de aanbevolen hoeveelheid vitamine D

attachment-VitaminD

Het aantal mensen in Nederland dat meer vitamine D inneemt dan de veilige maximale inname is minder dan 0,1 procent. Wel zijn er supplementen in de verkoop met een te hoge dosering dan volgens de wet is toegestaan, die vooral via internet worden aangeschaft.

Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor dit onderzoek hebben meer dan 55.000 volwassenen online een vragenlijst ingevuld.

 

Supplementen

Van de ondervraagden nam 0,08 procent (43 mensen) elke dag meer dan 100 microgram vitamine D in via supplementen. Ze gebruiken frequent supplementen die meer dan de wettelijke toegestane hoeveelheid vitamine D. Het RIVM signaleert dat n vooral vrouwen met een gemiddeld opleidingsniveau zijn (MBO) die vaker alternatieve genezers bezoeken.

 

Vitamine D

Het RIVM waarschuwt voor een te grote inname van vitamine D omdat dit schadelijk is voor de gezondheid. Er zouden nierstenen kunnen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. 

 

Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darm en zorgt voor sterke botten. Het wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Ook voedingsmiddelen kunnen een bron van vitamine D zijn, zoals vette vis en halvarine.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gewichtsverlies door vitamine D

Lees ook
Onderzoek Amsterdam UMC: Vitamine C kan de hartfunctie verbeteren

Onderzoek Amsterdam UMC: Vitamine C kan de hartfunctie verbeteren

Vitamine C heeft een gunstig effect op de pompkracht van het hart, blijkt uit een meta-analyse van onderzoekers van Amsterdam UMC en de Universiteit van Helsinki.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Gezondheidsclaim maakt haver steeds populairder

Gezondheidsclaim maakt haver steeds populairder

In steeds meer producten wordt haver verwerkt omdat het zo gezond is. In supermarkten en natuurvoedingswinkels is haver in steeds meer varianten te verkrijgen. Als havermout of havervlokken, maar ook als essentieel bestanddeel van muesli, haverdrank, haverrepen, haverkoeken en haverbrood.