Welke kok kookt de lekkerste stamppot met minder zout?

19625620 - homemade organic green kale chips with salt and oil

De Nierstichting en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dagen Nederlandse koks uit om de lekkerste stamppot met minder zout te maken. De koks van de vijf beste recepten staan op de Horecava 2019 in de finale en bereiden dan hun gerecht live voor een vakjury, onder leiding van Meesterkok Menno Post. De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt.

‘Stamppot is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Deze oer-Hollandse kost is meestal een combinatie van gestampte aardappelen en seizoensgroenten, op smaak gebracht met kunstmatige smaakversterkers en geserveerd met spekjes en rookworst. Veel zout dus. En dat is niet goed voor onze gezondheid’, schrijven de Nierstichting en KHN in hun persbericht. ‘Daarom roepen we (chef)koks op om de lekkerste stamppot te maken met aandacht voor pure smaken en minder zout.’

Minder zout niet lekker is fabeltje

Meesterkok Menno Post, juryvoorzitter: ‘Ik daag collega’s in het land uit om met verse, natuurlijke ingrediënten en minder zout de lekkerste stamppot te maken. Met deze wedstrijd en met de Nierstichting Restaurant Driedaagse, waar ik ambassadeur van ben, willen we koks inspireren en enthousiasmeren om met minder zout te koken. Veel koks denken dat koken met minder zout niet lekker is, maar dat is écht een fabeltje.’

Minder zout

Met de wedstrijd De Lekkerste Stamppot en de Nierstichting Restaurant Driedaagse, die in maart plaats vindt, vragen de Nierstichting en KHN aandacht voor zoutgebruik in de horeca. ‘Want niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants’, weten de organisaties. ‘Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten.’

Nierschade

Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, dit komt neer op tien procent van de totale bevolking. Een teveel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen, aldus de Nierstichting.

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”