‘"Westers dieet" met fastfood zorgt voor vetophoping in leverweefsel’

Fastfood Hamburger en patat (unsplash)

Bepaalde voedingsstoffen in een Westers dieet waarin veel fastfood wordt gegeten, zorgen binnen 24 uur voor vetophoping en ontsteking in menselijk leverweefsel, concludeert onderzoekster Gerian Prins van de Rijksuniversiteit Groningen. Door het eten van veel fastfood wordt de lever blootgesteld aan een overmaat suiker, vet en insuline, die vetophoping in gang zetten die kan leiden tot ontsteking, verlittekening, cirrose en zelfs leverkanker.

Gerian Prins hoopt dinsdag 15 maart te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar onderzoek gebruikte Prins een methode waarmee ze menselijk leverweefsel, resterend na operaties, kon onderzoeken. Door dit weefsel bloot te stellen aan verschillende voedingsstoffen, werden de schadelijke stoffen geïdentificeerd. Bij blootstelling aan een Westers dieet was het leverweefsel al na 24 uur aanzienlijk vervet en ontstoken.

De onderzochte behandelingen boden wisselend succes. Prins stelt dat andere onderzoekers haar onderzoeksmethode kunnen gebruiken om te werken aan een therapie voor de behandeling van vette leverziekte. Delen van het proefschrift 'Metabolic-associated fatty liver disease: a major problem miniaturised' van Gerian Prins zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Bron: FoodHolland, via Rijksuniversiteit Groningen

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten

Om te voorspellen hoe groot de kans is dat iemand binnen tien jaar een hart-of vaatziekte krijgt gebruiken huisartsen een model. Onderzoekers van het Radboudumc vergeleken het model met het daadwerkelijke aantal hart- en vaatziekten. Hieruit blijkt dat het risico op hart- en vaatziekte anderhalf keer zo groot is dan het huidige model verwacht.

Patiënten gaan beter gevoed een operatie in door verpleegkundig advies

Patiënten gaan beter gevoed een operatie in door verpleegkundig advies

Uit promotieonderzoek van Harm van Noort van het Radboudumc is gebleken dat wanneer verpleegkundigen gericht advies geven aan patiënten, zij beter gevoed een operatie in gaan. Dit advies leidt er ook toe dat patiënten minder lang nuchter blijven voor de operatie, waardoor zij meer calorieën en eiwitten binnenkrijgen. Dit zorgt ervoor dat ze zich beter...