Weten wat we eten door middel van biomerkers

attachment-urine

Specifieke combinaties van aminozuren uit de urine en het plasma kunnen nuttig zijn als biomerkers voor respectievelijk de eiwitinname uit vlees en granen. Dit concludeert Wieke Altrof-Van der Kuil in haar promotieonderzoek dat ze deed bij de afdeling Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit.

Het doel van deze studie was om potentiële biomerkers te vinden die eiwitten van zuivel, vlees en graan van elkaar kunnen onderscheiden. Dit kan bruikbaar zijn om de inname van deze eiwitten in epidemiologische studies te schatten.

 

Een eiwitrijk dieet

De steekproef bestond uit dertig mannen en zeventien vrouwen. Zij ontvingen drie weken lang in willekeurige volgorde diëten die hoog waren in eiwit (achttien energieprocent). Ongeveer veertien energieprocent was afkomstig uit vlees-, zuivel- en graanproducten.

 

Biomerkers uit urine en plasma

De onderzoekers gebruikten een tweestappenplan om biomerkers in urine en plasma te identificeren. Met een bepaalde analyse identificeerden de onderzoekers aminozuren uit het plasma en het aminozurenprofiel in urine, deze waren kenmerkend voor de verschillende diëten. Na het samenvoegen van de gegevens hebben de onderzoekers gemengde modellen gebruikt om de voorspellende waarde van de aminozuren voor de inname van de eiwittypes te schatten.

 

‘Een goede voorspelling’

Voor de opname van vleeseiwit kan een zeer goede voorspelling worden gemaakt volgens de onderzoekers. Dit deden zij door middel van een regressiemodel waarin zij urine carnosine, 1-methylhistidine en 3-methylhistidine opnamen. Verder maakten zij een model met zeven aminozuren (plasma lysine, valine, threonine, a-aminoboterzuur, proline, arginine en ornithine). Dit bleek een goede voorspelling voor graaneiwit. De onderzoekers konden geen biomerkers identificeren voor eiwitinname uit zuivel.

 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...