‘Wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies moet patiënt helpen’

attachment-Ben-Witteman_cropped-27-316-362-5-22

Meer aandacht voor voeding en bewegen bij patiënten met chronische aandoeningen en rond operaties. Daar pleit maag-lever-darmarts prof. Ben Witteman voor in zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg aan Wageningen Universiteit, hij hield deze op 21 mei.

Met wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies dat is afgestemd op de aandoening, wordt de patiënt volgens Witteman meer baas in eigen buik. Op die manier kan welzijn verbeteren en de gezondheidszorg goedkoper worden.

 

Betere behandeling

De darmgezondheid wordt vooral bepaald door de balans tussen afweer en tolerantie en het opnemen en blokkeren van stoffen, aldus Witteman. Deze balans wordt op zijn beurt beïnvloed door de voeding, de darmbacteriën (microbioom) en de darmdoorlaatbaarheid. Volgens de maag-lever-darmarts kan door middel van onderzoek meer duidelijkheid worden verkregen over het samenspel tussen deze drie factoren, waardoor de patiënt beter kan worden behandeld. Daarnaast verwacht Witteman dat het de gezondheidszorg als geheel ten goede komt, omdat de ziekteperiode en opnameduur worden verkort.

 

Klinisch onderzoek

De leeropdracht van de arts moet eraan bijdragen dat er meer klinisch onderzoek mogelijk is voor de studenten op de universiteit. Volgens hem is dat erg belangrijk omdat in Nederland steeds meer mensen op jongere leeftijd te maken krijgen met chronische aandoeningen, daarom moeten studenten tijdens hun opleiding hier al kennis mee maken.

 

Ziekte en herstel

De arts legt in zijn rede uit dat patiënten zich goed op een operatie kunnen voorbereiden met hun voeding. Zorgverleners kunnen volgens hem de patiënt daarbij helpen, met een actieve rol bij ziekte om het herstel beter vorm te geven. Het is daarbij van belang dat er een goede samenwerking is tussen huisarts, specialist en andere zorgverleners rond de patiënt, binnen en buiten het ziekenhuis.

 

Douanefunctie

Volgens Witteman is de darm een zeer efficiënt en fascinerend orgaan, het heeft een belangrijke douanefunctie. Zo bevindt zeventig procent van het immuunsysteem of afweersysteem in de darm. De darm moet voedingsstoffen doorlaten, maar bacteriën en schadelijke stoffen tegenhouden om het lichaam gezond te houden.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Risico colonkanker na twee weken verhoogd door Westers voedingspatroon’

 

 

Lees ook
Technologie om je buikgevoel te meten

Technologie om je buikgevoel te meten

OnePlanet Research Center ontwikkelt samen met imec een slimme pil, die belangrijke gezondheidsparameters en ontstekingen in de darmen kan meten. Onderzoek in het slecht toegankelijke maagdarmkanaal wordt daarmee een stuk eenvoudiger en dat biedt kansen voor het verbeteren van de darmgezondheid.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Wetenschappers gaan in een nieuw onderzoeksproject voor het eerst de fermentatie in menselijke darmen meten via de adem.