‘Wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies moet patiënt helpen’

attachment-Ben-Witteman_cropped-27-316-362-5-22

Meer aandacht voor voeding en bewegen bij patiënten met chronische aandoeningen en rond operaties. Daar pleit maag-lever-darmarts prof. Ben Witteman voor in zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg aan Wageningen Universiteit, hij hield deze op 21 mei.

Met wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies dat is afgestemd op de aandoening, wordt de patiënt volgens Witteman meer baas in eigen buik. Op die manier kan welzijn verbeteren en de gezondheidszorg goedkoper worden.

 

Betere behandeling

De darmgezondheid wordt vooral bepaald door de balans tussen afweer en tolerantie en het opnemen en blokkeren van stoffen, aldus Witteman. Deze balans wordt op zijn beurt beïnvloed door de voeding, de darmbacteriën (microbioom) en de darmdoorlaatbaarheid. Volgens de maag-lever-darmarts kan door middel van onderzoek meer duidelijkheid worden verkregen over het samenspel tussen deze drie factoren, waardoor de patiënt beter kan worden behandeld. Daarnaast verwacht Witteman dat het de gezondheidszorg als geheel ten goede komt, omdat de ziekteperiode en opnameduur worden verkort.

 

Klinisch onderzoek

De leeropdracht van de arts moet eraan bijdragen dat er meer klinisch onderzoek mogelijk is voor de studenten op de universiteit. Volgens hem is dat erg belangrijk omdat in Nederland steeds meer mensen op jongere leeftijd te maken krijgen met chronische aandoeningen, daarom moeten studenten tijdens hun opleiding hier al kennis mee maken.

 

Ziekte en herstel

De arts legt in zijn rede uit dat patiënten zich goed op een operatie kunnen voorbereiden met hun voeding. Zorgverleners kunnen volgens hem de patiënt daarbij helpen, met een actieve rol bij ziekte om het herstel beter vorm te geven. Het is daarbij van belang dat er een goede samenwerking is tussen huisarts, specialist en andere zorgverleners rond de patiënt, binnen en buiten het ziekenhuis.

 

Douanefunctie

Volgens Witteman is de darm een zeer efficiënt en fascinerend orgaan, het heeft een belangrijke douanefunctie. Zo bevindt zeventig procent van het immuunsysteem of afweersysteem in de darm. De darm moet voedingsstoffen doorlaten, maar bacteriën en schadelijke stoffen tegenhouden om het lichaam gezond te houden.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Risico colonkanker na twee weken verhoogd door Westers voedingspatroon’

 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

De sportieve relatie van de darmen en de spieren

De sportieve relatie van de darmen en de spieren

Het darmmicrobioom geeft beetje bij beetje zijn geheimen prijs. Waar niemand nog naar had gekeken, was de relatie tussen voeding, de werking van de darmen en sportprestaties. Onderzoeker Britt Otten zette een reeks experimenten op om te zien of vezelrijke voeding het uithoudingsvermogen kan verbeteren. Het antwoord is voorlopig: zou best kunnen.

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Een van de mysteries van lichaam en geest is hoe ongezonde darmen bij sommigen tot emotionele problemen leiden. De ontdekking van ‘the brain in the gut’ verklaarde veel. Maar hoe werkt het precies? Wat is de rol van voeding? Stapje voor stapje wordt ontdekt hoe de paden van aansturing op cel- en moleculair niveau verlopen. De ontdekking van ‘het eiwit...