WHO: ‘stop digitale kinderreclame voor ongezonde producten’
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot actie tegen kindermarketing. Kinderen moeten beschermd worden tegen kindgerichte digitale marketing die bedrijven gebruiken om ongezond voedsel te promoten. Dit stelt de WHO op grond van uitgebreid onderzoek in Europa.
Het WHO rapport over het aanpakken van kindgerichte voedselmarketing in de digitale wereld verscheen op 4 november. Hierin roepen onderzoekers van de Europese afdeling van de WHO Europese overheden op tot onmiddellijke actie.
Verantwoordelijkheid beleidsmedewerkers
directeur Europa WHO Zsuzsanna Jakab geeft aan dat kinderen te vaak blootgesteld worden aan verborgen marketingtechnieken om voedsel te promoten met veel vet, suiker of zout. Ouders zijn zich volgens haar niet altijd bewust van de schadelijke gevolgen van deze reclames.
“Het is de verantwoordelijkheid van beleidsmakers om deze nieuwe dreiging te herkennen en snel te handelen”, aldus Jakab.
McDonalds
De Wereldgezondheidsorganisatie noemt als voorbeeld onder meer het partnerschap tussen McDonalds en Pokémon Go, omdat de McDonalds een belangrijke locatie werd voor dit spel. Hier worden kinderen getriggerd om naar de McDonalds te komen om een actiefiguur te ‘vangen’.
Advergames
De WHO stelt dat kinderen te vaak worden blootgesteld aan specifieke digitale marketing, zoals bijvoorbeeld op sociale media en bij zogenaamde ‘advergames’, waarbij geadverteerd wordt in computerspellen.
Overgewicht in Europa
Gauden Galea, directeur van de afdeling niet-overdraagbare ziekten en gezondheidspromotie bij de WHO Europa, geeft aan dat ongeveer 25 procent van de schoolgaande kinderen in Europa aan overgewicht leidt. “Dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst, aangezien overgewicht een belangrijke oorzaak is van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes”, aldus Galea.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig
Inmiddels is breed bekend dat het belangrijk is om minder dierlijk eiwit te consumeren. “De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de individuele consument en de oplossing niet alleen bij innovatieve voedingsproducten, zoals vleesvervangers,” benadrukt WUR hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl Emely de Vet. Dit artikel beargumenteert...
Voeding in de media - week 39
Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.
Nutri-Score langs de EFSA-meetlat
Volgens literatuuronderzoek voldoet Nutri-Score niet aan alle wetenschappelijke eisen voor gezondheidsclaims van de EFSA. Zo leidt Nutri-Score niet tot een verhoogde aankoop van gezonde producten door consumenten.