Witte asperges en aardbeien ‘meest gemiste seizoensproducten’

attachment-aardbeien-en-asperges

Nederlanders hebben met name bij fruit moeite om aan te geven welke producten op dit moment verkrijgbaar en uit Nederland afkomstig zijn. Dat geldt niet voor de witte asperge en de aardbei. Deze producten worden buiten het seizoen het meest gemist.

Het één en ander blijkt uit het Groente en Fruit-onderzoek dat is uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn, waaraan 497 mensen deelnamen. Nederlanders vinden het belangrijk dat seizoensproducten vers en lekker zijn, maar vinden een aanbieding belangrijker dan wat er in het seizoen is. 

 

Versheid en smaak

Iets meer dan 10% van de ondervraagden weet dat bramen en frambozen op dit moment van het seizoen zijn. De belangrijkste associaties die de ondervraagden hebben bij groente en fruit van het seizoen zijn de versheid (58%) en de smaak die in het seizoen als best wordt beoordeeld (57%).

 

Het witte goud

De witte asperge is de bekendste seizoensgroente van Nederland en ook de meest gemiste seizoensgroente in de winter. Uit cijfers van het Nederlands aspergecentrum blijkt dat Nederlanders ieder jaar bijna een kilo asperges per persoon eten. In april zochten 40.000 mensen naar een recept met asperges op Allerhande. Asperges met ham, ei en holandaisesaus is een favoriet gerecht. Het Nederlandse aspergeseizoen loopt van de tweede donderdag in april tot en met 24 juni.

 

Aardbei

De andere favoriet van de Nederlanders is de aardbei en deze blijkt in juni op haar lekkerst te zijn. Volgens aardbeienteler Jorg Verkuijlen wordt de smaak van de aardbei naast zonlicht bepaald door het ras. Aardbeien zouden volgens hem op de dag van oogsten nog in de winkels moeten liggen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nederlanders willen groenten en fruit uit eigen tuin

Lees ook
Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.

GroenteCongres reikt Best Practice Award uit voor meer groenten in de zorg

GroenteCongres reikt Best Practice Award uit voor meer groenten in de zorg

Op 8 september vindt het zesde GroenteCongres plaats met als thema ‘Meer groenten in de zorg’. Tijdens het congres wordt de Best Practice Award 2022 uitgereikt, een award voor producten, concepten of initiatieven die uitdagen tot introductie van gezondere gerechten met meer groenten in de zorg. Ideeën kunnen tot 29 augustus ingestuurd worden.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief