Witte asperges en aardbeien ‘meest gemiste seizoensproducten’

attachment-aardbeien-en-asperges

Nederlanders hebben met name bij fruit moeite om aan te geven welke producten op dit moment verkrijgbaar en uit Nederland afkomstig zijn. Dat geldt niet voor de witte asperge en de aardbei. Deze producten worden buiten het seizoen het meest gemist.

Het één en ander blijkt uit het Groente en Fruit-onderzoek dat is uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn, waaraan 497 mensen deelnamen. Nederlanders vinden het belangrijk dat seizoensproducten vers en lekker zijn, maar vinden een aanbieding belangrijker dan wat er in het seizoen is. 

 

Versheid en smaak

Iets meer dan 10% van de ondervraagden weet dat bramen en frambozen op dit moment van het seizoen zijn. De belangrijkste associaties die de ondervraagden hebben bij groente en fruit van het seizoen zijn de versheid (58%) en de smaak die in het seizoen als best wordt beoordeeld (57%).

 

Het witte goud

De witte asperge is de bekendste seizoensgroente van Nederland en ook de meest gemiste seizoensgroente in de winter. Uit cijfers van het Nederlands aspergecentrum blijkt dat Nederlanders ieder jaar bijna een kilo asperges per persoon eten. In april zochten 40.000 mensen naar een recept met asperges op Allerhande. Asperges met ham, ei en holandaisesaus is een favoriet gerecht. Het Nederlandse aspergeseizoen loopt van de tweede donderdag in april tot en met 24 juni.

 

Aardbei

De andere favoriet van de Nederlanders is de aardbei en deze blijkt in juni op haar lekkerst te zijn. Volgens aardbeienteler Jorg Verkuijlen wordt de smaak van de aardbei naast zonlicht bepaald door het ras. Aardbeien zouden volgens hem op de dag van oogsten nog in de winkels moeten liggen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nederlanders willen groenten en fruit uit eigen tuin

Lees ook
PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

Vanaf november 2021 breidt scale-up PlantLab uit met 11.000 vierkante meter indoor farm in Amsterdam. Op de locatie worden groenten en kruiden geteeld onder gecontroleerde, ideale omstandigheden.

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.