WUR benoemt eerste hoogleraar diëtetiek in Nederland

Marian-de-van-der-Schueren

De raad van bestuur van Wageningen University & Research heeft Marian de van der Schueren benoemd tot buitengewoon hoogleraar Diëtetiek bij de leerstoelgroep Global Nutrition. De van der Schueren is daarmee de eerste hoogleraar Diëtetiek in Nederland.

Marian de van der Schueren is sinds 2013 lector Voeding en Gezondheid aan de HAN. Eind 2019 ontving zij de prestigieuze EFAD European Honorary Dietetic Fellowship Award 2019, de hoogste onderscheiding voor diëtisten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de diëtetiek, onderzoek of onderwijs wereldwijd. Zij heeft ongeveer 150 peer reviewed publicaties in nationale en internationale tijdschriften op haar naam staan. De van der Schueren is de eerste hoogleraar Diëtetiek in Nederland.

Diëtiek verdient plaats academische wereld

De relatie tussen voeding en de mens is bijzonder complex: diëtetiek is de wetenschap die deze relatie centraal stelt. In Nederland wordt, in tegenstelling tot andere Europese landen, diëtetiek nog niet als masteropleiding aangeboden. Doel van de leerstoel is om vanuit de praktijk een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van dit vakgebied. De van der Schueren: ‘Uit het Hoofdlijnenakkoord paramedische zorg is de Kennisagenda Diëtetiek voortgekomen. Een van de belangrijkste aandachtspunten is om met evidence based diëtetiek te laten zien dat het vak een plek verdient in de academische wereld.’

‘Met evidance based diëtetiek laten zien dat het vak een plek verdient in de academische wereld’

Wetenschappelijke onderbouwing diëtistisch handelen

In haar onderzoek zal prof. De van der Schueren zich toeleggen op een wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit van diëtistisch handelen in het voorkomen van ziekte (preventie) en in de behandeling van z Marian-de-van-der-Schueren-2-200x300 iekte (curatie).

Een tweede onderzoekslijn bestaat in de verbetering van de voeding en voedingstoestand van patiënten met een verhoogd voedingsrisico. ‘Denk hierbij om te beginnen aan kwetsbare ouderen’, licht prof. De van der Schueren toe. ‘We streven ernaar deze groep ondersteuning te bieden zodat zij langer fit en vitaal blijven. Dat betreft niet alleen voedingsadviezen, maar nadrukkelijk ook een inventarisatie van wat mensen zélf aangeven nodig te hebben en te  kunnen.’

Specifieke aandacht is er voor onderzoek vanuit de praktijk. ‘Ik kijk vanuit het perspectief van patiënten en cliënten waarbij we hun behoefte in kaart brengen en de omstandigheden, en de contextuele factoren die van invloed zijn op voedselkeuzes meenemen’, legt prof. De van der Schueren uit. ‘We kijken ook naar technologie als hulpmiddel bij consultvoering en we bepalen de voedingstoestand, zogenoemd nutritional assessment.’

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten

De leerstoel geldt per 1 juni en wordt gefinancierd door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)  is verheugd met de benoeming van De van der Schueren aan hét internationale instituut op het gebied van voeding en gezondheid. ‘Deze leerstoel is een mijlpaal en erkenning voor diëtisten in Nederland en slaat een brug tussen fundamentele voedings-, en medische wetenschappen en de diëtetiekpraktijk. Die combinatie zorgt voor een kwaliteitsinjectie voor het vak in Nederland. Diëtetiek is veel meer dan voeding alleen. De toekomst van ons vak is een evidence based aanpak. Voor mensen in elke levensfase’ aldus Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten .

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Ben je 65 jaar en eet je gezond, dan is je cognitieve functie vergelijkbaar met een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat bij gezonde eters de cognitie langzamer achteruit, blijkt uit een cohortstudie van het RIVM.

Column: Actieve herinneringen

Column: Actieve herinneringen

Uit Voeding Nu 3: Column van Michelle Vrij. Het zijn rare tijden! Al meer dan een jaar hebben we te maken met maatregelen die ons door het coronavirus worden opgelegd. Gelukkig worden we eens in de zoveel tijd bemoedigend toegesproken door demissionaire minister-president Mark Rutte. Helaas liet zijn geheugen hem in de steek en...