WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas
Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.
In koemelk zitten caseïnes, eiwitten die clusters vormen en zorgen voor de gelstructuur van zuivelproducten. De onderzoekers willen de genetische code die codeert voor caseïne inbouwen in gisten, zodat die het koemelkeiwit gaan produceren. Ze hopen dat het dan mogelijk wordt om kaas te maken met dezelfde voedingswaarde en eigenschappen als kaas van koemelk. De genetische code wordt gemaakt in een lab. Vervolgens wordt gekeken of de gisten inderdaad het eiwit maken en of ze er niet zelf nog aanpassingen aan maken.
Parallel onderzoek
WUR werkt voor dit project samen met Those Vegan Cowboys. Die doen parallel hetzelfde type onderzoek en delen hun kennis. Dat is uniek, omdat veel start-ups die werken aan vergelijkbare onderzoeken hun werk afschermen. Als het project slaagt, kan de industrie met de eiwitten nieuwe plantaardige zuivelproducten ontwikkelen en zo inspelen op de vraag naar meer diervrije producten.
GMO
Wanneer alles goed gaat duurt het nog even voordat de plantaardige kaas op de markt is. Het eiwit wordt gemaakt door een genetisch aangepast gist, een GMO. GMO-producten mogen momenteel niet zomaar verkocht worden vanwege de wetgeving in Europa. De onderzoekers hopen dat de kennis van dit project ook zal bijdragen aan het aanpassen van wetgeving. Ook moet onderzocht worden of de techniek voor het produceren van de eiwitten op een betaalbare en duurzame manier kan worden opgeschaald. En dan is het nog de vraag hoe de consument aankijkt tegen een GMO. Dat onderzoekt het project samen met de filosofiegroep van WUR.
Bron: WUR
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena
De Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie...
Lesprogramma Smaaklessen van WUR opnieuw als effectief beoordeeld
Het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, heeft de erkenning ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ gekregen. De erkenning is verkregen op basis van resultaten uit...
Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst
Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.