WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas_unsplash

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

In koemelk zitten caseïnes, eiwitten die clusters vormen en zorgen voor de gelstructuur van zuivelproducten. De onderzoekers willen de genetische code die codeert voor caseïne inbouwen in gisten, zodat die het koemelkeiwit gaan produceren. Ze hopen dat het dan mogelijk wordt om kaas te maken met dezelfde voedingswaarde en eigenschappen als kaas van koemelk. De genetische code wordt gemaakt in een lab. Vervolgens wordt gekeken of de gisten inderdaad het eiwit maken en of ze er niet zelf nog aanpassingen aan maken.  

Parallel onderzoek

WUR werkt voor dit project samen met Those Vegan Cowboys. Die doen parallel hetzelfde type onderzoek en delen hun kennis. Dat is uniek, omdat veel start-ups die werken aan vergelijkbare onderzoeken hun werk afschermen. Als het project slaagt, kan de industrie met de eiwitten nieuwe plantaardige zuivelproducten ontwikkelen en zo inspelen op de vraag naar meer diervrije producten.

GMO

Wanneer alles goed gaat duurt het nog even voordat de plantaardige kaas op de markt is. Het eiwit wordt gemaakt door een genetisch aangepast gist, een GMO. GMO-producten mogen momenteel niet zomaar verkocht worden vanwege de wetgeving in Europa. De onderzoekers hopen dat de kennis van dit project ook zal bijdragen aan het aanpassen van wetgeving. Ook moet onderzocht worden of de techniek voor het produceren van de eiwitten op een betaalbare en duurzame manier kan worden opgeschaald. En dan is het nog de vraag hoe de consument aankijkt tegen een GMO. Dat onderzoekt het project samen met de filosofiegroep van WUR.

Bron: WUR

Lees ook
Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

56% procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een of meerdere voedingssupplementen gebruikt. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders.

Dr. Marco Mensink: Beter begrijpen hoe voeding en inspanning werkt

Dr. Marco Mensink: Beter begrijpen hoe voeding en inspanning werkt

Hoe komt het dat Johan Cruijff er in zijn glorietijd veel minder gespierd uitzag dan een profvoetballer vandaag de dag? Niet alleen krachttraining, ook voeding, speelt hierbij een rol. Maar wat is precies het effect? “Begrijpen hoe voeding werkt, dat is wat mij drijft”, zegt Marco Mensink, universitair docent aan de Wageningen University & Research.

Onderzoek naar gezonde eetgewoonten bij peuters

Onderzoek naar gezonde eetgewoonten bij peuters

Shelley van der Veek, universitair docent bij het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar gezonde eetgewoonten van peuters. Het onderzoeksproject heeft als doel ouders te helpen hun peuters gezonde eetgewoonten aan te leren door het bevorderen van sensitief voeden tijdens de fase wanneer peuters kieskeurig...