WUR-hoogleraar Renger Witkamp kritisch over afslankmiddel Mysimba
Het Zorginstituut adviseert om het afslankmiddel Mysimba te vergoeden vanuit het basispakket. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen University & Research, reageert op Resource kritisch op het advies. Hij noemt het een paardenmiddel waarvan de kans groot is dat het bijwerkingen geeft.
Mysimba werkt in de hersenen en bestaat uit twee stoffen: naltrexon, dat de belonende waarde van eten vermindert en bupropion, een oud antidepressivum. Van de laatste is niet precies duidelijk hoe het de eetlust remt. Naltrexon remt het genotscentra in de hersenen, wat verweven is met andere emoties en dus ingrijpend kan zijn, zegt Witkamp. Ook noemt hij de bijwerkingen van Mysimba problematisch: gebruikers kunnen last krijgen van misselijkheid, braken, duizeligheid of verstopping en de helft van de gebruikers stopt met de behandeling.
Witkamp ziet deze afslankpil niet als oplossing. “Zodra je met het middel stopt, val je terug in oude gewoontes omdat die vooral een sociaal-maatschappelijke en economische oorzaak hebben. Uiteindelijk is de beste medische oplossing een maagverkleining of maagomleiding.”
Bron: Resource
Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.
|
Meer over
Lees ook
Onderzoek Maastricht UMC+ brengt leefstijlziekte leververvetting in beeld
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ willen leververvetting beter in kaart brengen. Dit doen ze in een uniek onderzoek uitgevoerd in huisartspraktijken in Zuid-Limburg.
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas
Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.
Project Be-My-Coach stimuleert samen beslissen bij kinderen met overgewicht
Kinderarts-klinisch epidemioloog dr. Arieke Janse (Ziekenhuis Gelderse Vallei) en hoogleraar en kinderarts maag-darm-leverziekten dr. Anita Vreugdenhil (MUMC+) zijn initiatiefnemers van een project dat overgewicht en obesitas bij kinderen aanpakt door kinderen zelf mee te laten beslissen over de best passende zorg en leefstijlaanpassing.