WUR-hoogleraar Renger Witkamp kritisch over afslankmiddel Mysimba

Witte pillen (unsplash)

Het Zorginstituut adviseert om het afslankmiddel Mysimba te vergoeden vanuit het basispakket. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen University & Research, reageert op Resource kritisch op het advies. Hij noemt het een paardenmiddel waarvan de kans groot is dat het bijwerkingen geeft.

Mysimba werkt in de hersenen en bestaat uit twee stoffen: naltrexon, dat de belonende waarde van eten vermindert en bupropion, een oud antidepressivum. Van de laatste is niet precies duidelijk hoe het de eetlust remt. Naltrexon remt het genotscentra in de hersenen, wat verweven is met andere emoties en dus ingrijpend kan zijn, zegt Witkamp. Ook noemt hij de bijwerkingen van Mysimba problematisch: gebruikers kunnen last krijgen van misselijkheid, braken, duizeligheid of verstopping en de helft van de gebruikers stopt met de behandeling.

Witkamp ziet deze afslankpil niet als oplossing. “Zodra je met het middel stopt, val je terug in oude gewoontes omdat die vooral een sociaal-maatschappelijke en economische oorzaak hebben. Uiteindelijk is de beste medische oplossing een maagverkleining of maagomleiding.”

Bron: Resource

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.

Sjoukje Heimovaara nieuwe bestuursvoorzitter Wageningen University & Research

Sjoukje Heimovaara nieuwe bestuursvoorzitter Wageningen University & Research

Sjoukje Heimovaara wordt per 1 juli 2022 benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR). Momenteel is zij algemeen directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) binnen WUR. Heimovaara volgt bestuursvoorzitter Louise O. Fresco op die na 8 jaar afscheid neemt van WUR.

Harm Veling benoemd tot persoonlijk hoogleraar onder leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan WUR

Harm Veling benoemd tot persoonlijk hoogleraar onder leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan WUR

Vanaf 1 maart maakt hoogleraar Harm Veling deel uit van het Departement Maatschappijwetenschappen onder de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl van Wageningen University & Research (WUR). Zijn onderzoek is gericht op het begrijpen en testen van effectieve gedragsinterventies op het gebied van gezondheidsgedrag en milieugedrag.