WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Sprinkhaan (unsplash)

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Eiwittransitie is noodzakelijk om iedereen op de planeet in de toekomst op een duurzame manier te kunnen voeden. Met verschillende projecten zoekt WUR mogelijkheden om de beschikbaarheid, diversiteit en acceptatie van bestaande en nieuwe eiwitbronnen te vergroten, bijvoorbeeld door te kijken naar circulaire systemen.

Zo vonden WUR-onderzoekers een manier om rubisco-eiwit uit tomatenblad te halen. Ook onderzoekt WUR paddenstoelvormende schimmels als duurzame eiwitbron en werken onderzoekers aan kweekprogramma's voor insecten, die een sleutelrol kunnen spelen bij het op grote schaal produceren van insecten voor eiwitproductie. 

Lees de longread over de projecten op de website van Wageningen University & Research.

Lees ook
Onderzoek naar gezonde eetgewoonten bij peuters

Onderzoek naar gezonde eetgewoonten bij peuters

Shelley van der Veek, universitair docent bij het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar gezonde eetgewoonten van peuters. Het onderzoeksproject heeft als doel ouders te helpen hun peuters gezonde eetgewoonten aan te leren door het bevorderen van sensitief voeden tijdens de fase wanneer peuters kieskeurig...

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

WUR onderzoekt rol gezondere leefstijl in verminderen moeheid bij darmkanker

WUR onderzoekt rol gezondere leefstijl in verminderen moeheid bij darmkanker

Begin dit jaar ging het SoFiT onderzoek van WUR van start, waarbij onderzocht wordt of een gezondere leefstijl chronische vermoeidheid na dikkedarmkanker vermindert. Hiervoor worden 180 ex-dikkedarmkankerpati├źnten gezocht die willen deelnemen aan het onderzoek.