WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Sprinkhaan (unsplash)

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Eiwittransitie is noodzakelijk om iedereen op de planeet in de toekomst op een duurzame manier te kunnen voeden. Met verschillende projecten zoekt WUR mogelijkheden om de beschikbaarheid, diversiteit en acceptatie van bestaande en nieuwe eiwitbronnen te vergroten, bijvoorbeeld door te kijken naar circulaire systemen.

Zo vonden WUR-onderzoekers een manier om rubisco-eiwit uit tomatenblad te halen. Ook onderzoekt WUR paddenstoelvormende schimmels als duurzame eiwitbron en werken onderzoekers aan kweekprogramma's voor insecten, die een sleutelrol kunnen spelen bij het op grote schaal produceren van insecten voor eiwitproductie. 

Lees de longread over de projecten op de website van Wageningen University & Research.

Lees ook
Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.

Voeding in de media - week 37

Voeding in de media - week 37

Voedselonzekerheid, inflatie en de invloed op de eiwittransitie en nieuws over overgewicht. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

Onderzoek naar online motivatieprogramma op maat

Juul Coumans ontwikkelde 'MijnLeefstijlCoach', een online programma op maat om mensen te motiveren op langere termijn gezond(er) te eten en/of meer te bewegen. Op donderdag 29 september verdedigt zij haar proefschrift 'MyLifestyleCoach - Development and evaluation of a web-based computer-tailored intervention for diet and physical activity guided by...