WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten
Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.
Eiwittransitie is noodzakelijk om iedereen op de planeet in de toekomst op een duurzame manier te kunnen voeden. Met verschillende projecten zoekt WUR mogelijkheden om de beschikbaarheid, diversiteit en acceptatie van bestaande en nieuwe eiwitbronnen te vergroten, bijvoorbeeld door te kijken naar circulaire systemen.
Zo vonden WUR-onderzoekers een manier om rubisco-eiwit uit tomatenblad te halen. Ook onderzoekt WUR paddenstoelvormende schimmels als duurzame eiwitbron en werken onderzoekers aan kweekprogramma's voor insecten, die een sleutelrol kunnen spelen bij het op grote schaal produceren van insecten voor eiwitproductie.
Lees de longread over de projecten op de website van Wageningen University & Research.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie
Tarwe die als veevoer wordt geclassificeerd, is ook goed bruikbaar in verschillende toepassingen voor menselijke consumptie, blijkt uit onderzoek van Low Food en Flevo Campus. Drie innovatieve voedselproducenten, Tortilleria Taiyari, Boonzaak en Mothers Kitchen Almere, onderzochten onder leiding van onderzoeker Elzelinde van Doleweerd verschillende...
Voeding in de media | week 9-2023
Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Komt er een Europees label voor duurzaam voedsel?
Het moet makkelijker worden om de milieu-impact van producten te vergelijken, vinden het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR). Wat daarbij zou kunnen helpen is een eenduidig Europees eco-label. De eerste stappen hiervoor zijn gezet.