WUR: planteneiwitten met de textuur van biefstuk

Beef Structure Meat Raw Meat Raw Butcher

De WUR werkt binnen de publiek-private samenwerking Plant Meat Matters aan een nieuwe generatie vleesvervangende producten. Met behulp van de door hen ontwikkelde shear-cell technologie worden plantaardige eiwitten omgetoverd in gelaagde, vezelachtige structuren die qua uiterlijk en textuur in de buurt komen van die van vlees.

Het evenaren van de smaak, beleving en voedingswaarde van vlees biedt kansen om plantaardige vleesvervangers bij een breed publiek geaccepteerd te krijgen, schrijft de universiteit.

 

Het ontwikkelen van een nieuwe generatie vleesvervangers is de ambitie van de WUR en acht spelers in de voedingsindustrie, Plant Meat Matters, die dit voorjaar begint. De samenwerking is het eerste initiatief wereldwijd dat onderzoek doet naar zowel uiterlijk, textuur, smaak als duurzaamheidsvoordelen van plantaardige alternatieven voor vlees. Het maakt productieprocessen op industriële schaal mogelijk.

 

Shear–cell technologie

De zogeheten shear-cell-technologie vormt plantaardige eiwitten om tot structuren die dicht in de buurt van vlees komen. Deze technologie, waar Wageningse experts bijna twintig jaar aan hebben gewerkt, biedt een alternatief voor gangbare productiemethoden als extrusie.

 

Van onderzoek naar fabriekspraktijk

De shear-cell technologie was tot nu toe alleen op laboratorium- en pilotschaal beschikbaar. In het project Plant Meat Matters worden voor het eerst toepassingen op industrieel niveau gerealiseerd.

 

‘Over vier jaar staat er een eerste versie van een energiezuinige productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken. Smaakvol en met alle denkbare structuren. Denk bijvoorbeeld aan een 100% plantaardige biefstuk’, zegt Atze Jan van der Goot, hoogleraar aan Wageningen University & Research en coördinator van de samenwerking.

 

In dit filmpje legt Van der Goot uit hoe het proces in zijn gang gaat.

 

Van soja tot raapzaad

De samenwerking richt zich op eiwitten uit soja en tarwe; beide vaak gebruikt in vleesalternatieven. Daarnaast worden diverse andere eiwitbronnen onderzocht, zoals erwten, raapzaad en maïs. Voor elke grondstof wordt een gedetailleerde duurzaamheidsanalyse gemaakt.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
MVO Nederland lanceert ‘Natuurlijk Eten & Drinken’ om biodiversiteit te stimuleren

MVO Nederland lanceert ‘Natuurlijk Eten & Drinken’ om biodiversiteit te stimuleren

Het duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland lanceert het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken. Hierin gaan 16 grote inkopers van eten en drinken aan de slag om gezond en lekker eten te serveren met positieve impact op de biodiversiteit. Onder meer Roompot Vakantieparken, het Radboudumc en de TU Delft zijn aangesloten bij het collectief, dat als doel...

Voeding in de media | week 9-2023

Voeding in de media | week 9-2023

Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Nieuw platform ToekomstProef voor groene en gezonde maaltijden in de zorg

Nieuw platform ToekomstProef voor groene en gezonde maaltijden in de zorg

Zorginstellingen, leveranciers en patiëntenorganisaties kunnen vanaf nu terecht op het platform ToekomstProef voor informatie over duurzamere en gezondere voeding binnen de zorg. Het platform stelt zorgpartijen in staat te meten hoe ze scoren op het gebied van gezondheid en duurzaamheid en biedt handvatten en trainingen om verbeteringen door te voeren.