WUR: planteneiwitten met de textuur van biefstuk

Beef Structure Meat Raw Meat Raw Butcher

De WUR werkt binnen de publiek-private samenwerking Plant Meat Matters aan een nieuwe generatie vleesvervangende producten. Met behulp van de door hen ontwikkelde shear-cell technologie worden plantaardige eiwitten omgetoverd in gelaagde, vezelachtige structuren die qua uiterlijk en textuur in de buurt komen van die van vlees.

Het evenaren van de smaak, beleving en voedingswaarde van vlees biedt kansen om plantaardige vleesvervangers bij een breed publiek geaccepteerd te krijgen, schrijft de universiteit.

 

Het ontwikkelen van een nieuwe generatie vleesvervangers is de ambitie van de WUR en acht spelers in de voedingsindustrie, Plant Meat Matters, die dit voorjaar begint. De samenwerking is het eerste initiatief wereldwijd dat onderzoek doet naar zowel uiterlijk, textuur, smaak als duurzaamheidsvoordelen van plantaardige alternatieven voor vlees. Het maakt productieprocessen op industriële schaal mogelijk.

 

Shear–cell technologie

De zogeheten shear-cell-technologie vormt plantaardige eiwitten om tot structuren die dicht in de buurt van vlees komen. Deze technologie, waar Wageningse experts bijna twintig jaar aan hebben gewerkt, biedt een alternatief voor gangbare productiemethoden als extrusie.

 

Van onderzoek naar fabriekspraktijk

De shear-cell technologie was tot nu toe alleen op laboratorium- en pilotschaal beschikbaar. In het project Plant Meat Matters worden voor het eerst toepassingen op industrieel niveau gerealiseerd.

 

‘Over vier jaar staat er een eerste versie van een energiezuinige productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken. Smaakvol en met alle denkbare structuren. Denk bijvoorbeeld aan een 100% plantaardige biefstuk’, zegt Atze Jan van der Goot, hoogleraar aan Wageningen University & Research en coördinator van de samenwerking.

 

In dit filmpje legt Van der Goot uit hoe het proces in zijn gang gaat.

 

Van soja tot raapzaad

De samenwerking richt zich op eiwitten uit soja en tarwe; beide vaak gebruikt in vleesalternatieven. Daarnaast worden diverse andere eiwitbronnen onderzocht, zoals erwten, raapzaad en maïs. Voor elke grondstof wordt een gedetailleerde duurzaamheidsanalyse gemaakt.

Lees ook
Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig

Brede maatschappelijke aanpak richting de eiwittransitie is nodig

Inmiddels is breed bekend dat het belangrijk is om minder dierlijk eiwit te consumeren. “De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de individuele consument en de oplossing niet alleen bij innovatieve voedingsproducten, zoals vleesvervangers,” benadrukt WUR hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl Emely de Vet. Dit artikel beargumenteert...

Voeding in de media - week 45

Voeding in de media - week 45

Deze week nieuws over vleesreclames, het effect van ‘lokaal’ op het milieu, en voeding en gezondheid bij de opgroeiende generatie.

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief