WUR: stel voedingsonderwijs verplicht in artsopleidingen

Er moeten regels komen om voedingstraining verplicht te stellen tijdens de medische opleiding tot arts. Dit zeggen Gert Jan Hiddink, onderzoeker aan de Wageningen universiteit en twee internationale collega’s van de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland en de Griffith universiteit in Australië.

Zij vinden dat voedingstraining te weinig in de medische opleiding naar voren komt. Dit zorgt ervoor dat artsen geen adviezen over voedingsmiddelen of eetpatronen kunnen geven.

Dit blijkt uit een analyse van 24 studies waarin de kennis van voeding bij afgestudeerden artsen werd onderzocht. Gegevens van de onderzoeken kwamen uit Europa, Amerika, Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Australië en waren een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek. De onderzoekspopulatie van de onderzoeken verschilde van in totaal vijftien tot 3248 deelnemers. De onderzoeken zijn uitgevoerd tussen november 2012 en december 2018.

Internationaal

Volgens Hiddink is dit niet alleen in Nederland het geval maar ook in het buitenland. Door toenemende ziektes als diabetes, hart en vaatziekten en obesitas, door slechte voedingsgewoonten groeit het beroep op de gezondheidszorg. Dit komt volgens de onderzoeker onder andere door voedingspatronen die de afgelopen vijftig jaar rijker zijn geworden aan vet, suiker en zout en minder groenten, fruit en eiwitten bevatten.

Ontbrekende vaardigheden

Net afgestudeerde medische studenten hebben aangegeven dat zij te weinig voedingskennis en -vaardigheden hebben om patiënten op dit gebied te kunnen ondersteunen en om gedragsverandering voor elkaar te krijgen.

In het buitenland hebben veel artsen de taak om patiënten te adviseren over gezonde voeding. De wetenschapper vraagt zich af in hoeverre de afgestudeerde artsen voorbereid zijn om voedingsadvies te kunnen geven.

Risicofactoren

Hiddink zegt dat er wereldwijd elf miljoen mensen per jaar sterven aan de gevolgen van slechte voeding. Voor deze patiënten is slechte voeding een van de belangrijkste risicofactoren om komen te overlijden. In dit soort gevallen heeft voeding prioriteit boven andere riscofactoren.

Voeding dient vroeg in de medische opleiding te worden opgenomen en moet worden uitgebreid in het verdere trainingsprogramma. Er is overeenstemming nodig over de inhoud van een voedingscurriculum en het niveau van voedingskennis van afgestudeerden aldus Hiddink.

Daarbij zegt hij dat er een grotere rol moet worden gecreëerd voor voedingsexperts of diëtisten, net zoals die er voor cardiologen zijn. Daarnaast moeten artsen genoeg kennis hebben om patiënten door te kunnen verwijzen naar een diëtist of voedingsdeskundige.  

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media | week 9-2023

Voeding in de media | week 9-2023

Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond

Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond

Bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt zijn niet gezond. De producten bevatten te veel zout en/of verzadigd vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

RIVM: Nederlander eet meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees

RIVM: Nederlander eet meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees

Nederlanders eten gezonder, meldt het RIVM. Volgens de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) eten Nederlanders meer plantaardige producten als groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees.