Zoetstof ontwikkeld uit schimmel
Stro en schimmels kunnen samen de calorievrije zoetstof erythritol vormen melden onderzoekers van de Vienna University of Technology.
De zoetstof erythritol word veel gebruikt in producten in Aziatische landen, en kon voorheen alleen gemaakt worden met behulp van speciale soorten gist. Nu kan dat ook door middel van stro en schimmel. Aan stro werd de schimmel Trichoderma reesei toegevoegd, die de stro afbreekt tot de stoffen cellulose en xylan die worden omgezet tot erythirol.
Genetisch gemodificeerd
Het was al langer bekend dat de schimmel trichoderma reesei de zoetstof erythirol kon vormen, maar tot voorheen was dat slechts in kleine hoeveelheden. Door de schimmel genetisch te modificeren hebben de onderzoekers de schimmel zo weten aan te passen dat deze grotere hoeveelheden van de zoetstof erythirol aan kan maken.
Patent
Erythirol is van nature 70 tot 80% zoeter dan suiker en er wordt jaarlijks zo’n 23.000 ton van geproduceerd. Het methode is inmiddels geoptimaliseerd voor productie en de Universiteit van Vienna heeft patent op de productiemethode van de zoetstof aangevraagd.
Lees verder op Voeding Nu online:
Meer over
Lees ook
Productnieuws: Nestlé stapt in plantaardige visalternatieven
Nestlé introduceert een plantaardige tonijn, waarmee zij in de markt van plantaardige visvervangers stapt. Nestlé lanceert de visvervanger in Zwitserland en zal het daarna uitrollen.De plantaardige tonijn heeft volgens Nestlé eenzelfde soort structuur en smaak als tonijn. De plantaardige tonijn wordt gemaakt van zes plantaardige ingrediënten, waaronder...
Productnieuws: Nestlé introduceert proteïnereep van Yes met plantaardig eiwit
Nestlé brengt een proteïnereep van het merk Yes op de markt met plantaardige eiwitten. De meeste van dergelijke repen bevatten dierlijke eiwitten.In de repen zit 10 gram plantaardig eiwit van erwten en noten. Volgens Nestlé geeft dit product consumenten een extra optie als zij op zoek zijn naar plantaardige eiwitalternatieven. Een compromis op smaak...
'Zonder hulp gaan Nederlanders niet massaal plantaardiger eten'
Veel mensen willen wel meer plantaardige alternatieven eten voor vlees, ei, kaas en andere dierlijke producten, maar slagen daar nog niet in. De overheid en het bedrijfsleven moeten Nederlanders daarbij meer helpen als ze de afspraken in het Klimaatakkoord hierover willen halen. Meerdere maatregelen tegelijkertijd zijn nodig om routine te doorbreken.Dit...