Zoetstof ontwikkeld uit schimmel

attachment-stro_cropped-52-446-332-10-61

Stro en schimmels  kunnen samen de calorievrije zoetstof erythritol vormen  melden onderzoekers van de Vienna University of Technology.

De zoetstof erythritol word veel gebruikt in producten in Aziatische landen, en kon voorheen alleen gemaakt worden met behulp van speciale soorten gist. Nu kan dat ook door middel van stro en schimmel.  Aan stro werd de schimmel  Trichoderma reesei toegevoegd, die de stro afbreekt tot de stoffen cellulose en xylan die worden omgezet tot erythirol.

Genetisch gemodificeerd

Het was al langer bekend dat de schimmel trichoderma reesei de zoetstof erythirol kon vormen, maar tot voorheen was dat slechts in kleine hoeveelheden. Door de schimmel genetisch te modificeren hebben de onderzoekers de schimmel zo weten aan te passen dat deze grotere hoeveelheden van de zoetstof erythirol aan kan maken.

Patent

Erythirol is van nature 70 tot 80% zoeter dan suiker en er wordt jaarlijks zo’n 23.000 ton van geproduceerd. Het methode is inmiddels geoptimaliseerd voor productie en de Universiteit van Vienna heeft patent op de productiemethode van de zoetstof aangevraagd.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Cyclamaatadvies voor kinderen ingetrokken

Lees ook
Nederlandse consument wil vooral meer plantaardige opties in deze 3 productcategorieën

Nederlandse consument wil vooral meer plantaardige opties in deze 3 productcategorieën

De Nederlandse consument vindt de huidige keuze aan plantaardige varianten van kaas, kant-en-klaarmaaltijden en gebak in supermarkten beperkt. De klanten van Aldi en Lidl zijn het minst tevreden, die van Ekoplaza het meest.Dit blijkt uit de Nederlandse resultaten van een groot Europees consumentenonderzoek van ProVeg. Wat wil Nederlandse consument?...

Gaan we door corona minder vlees eten? ‘Het is wishful thinking dat corona leidt tot plantaardige transitie’

Gaan we door corona minder vlees eten? ‘Het is wishful thinking dat corona leidt tot plantaardige transitie’

Het ontstaan van een uitbraak van het coronavirus op een versmarkt in China en de vele uitbraken van corona in slachthuizen geven stof tot nadenken. Zorgt corona voor een verminderde vleesconsumptie en een versnelde plantaardige transitie? Zusterblad VMT zocht het uit en deed een rondvraag bij verschillende experts.Tiny van Boekel, tot vorig jaar hoogleraar...

Europese consumenten bereid eetgewoonten aan te passen voor duurzame toekomst

Europese consumenten bereid eetgewoonten aan te passen voor duurzame toekomst

Twee derde van de Europese consumenten is bereid te kiezen voor een duurzame voeding. Om daartoe te komen, zou de keuze ervoor wel makkelijker moeten zijn. Dat blijkt uit een enquête van de Europese consumentenorganisatie Beuc die is gehouden in elf landen, waaronder Nederland en België.Een goede prijs, betere informatie en meer duurzame opties, dat...