Zoetstof ontwikkeld uit schimmel

attachment-stro_cropped-52-446-332-10-61

Stro en schimmels  kunnen samen de calorievrije zoetstof erythritol vormen  melden onderzoekers van de Vienna University of Technology.

De zoetstof erythritol word veel gebruikt in producten in Aziatische landen, en kon voorheen alleen gemaakt worden met behulp van speciale soorten gist. Nu kan dat ook door middel van stro en schimmel.  Aan stro werd de schimmel  Trichoderma reesei toegevoegd, die de stro afbreekt tot de stoffen cellulose en xylan die worden omgezet tot erythirol.

Genetisch gemodificeerd

Het was al langer bekend dat de schimmel trichoderma reesei de zoetstof erythirol kon vormen, maar tot voorheen was dat slechts in kleine hoeveelheden. Door de schimmel genetisch te modificeren hebben de onderzoekers de schimmel zo weten aan te passen dat deze grotere hoeveelheden van de zoetstof erythirol aan kan maken.

Patent

Erythirol is van nature 70 tot 80% zoeter dan suiker en er wordt jaarlijks zo’n 23.000 ton van geproduceerd. Het methode is inmiddels geoptimaliseerd voor productie en de Universiteit van Vienna heeft patent op de productiemethode van de zoetstof aangevraagd.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Cyclamaatadvies voor kinderen ingetrokken

Lees ook
Standpunt Voedingscentrum: Stap voor stap naar een meer plantaardig voedingspatroon

Standpunt Voedingscentrum: Stap voor stap naar een meer plantaardig voedingspatroon

De Gezondheidsraad adviseert om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Dat heeft positieve effecten op de gezondheid en het milieu (1, 2). Maar wat is de ideale verhouding en hoe geven we er vorm aan?Verschillende partijen adviseren dat in 2030 60% van de eiwitten die we eten afkomstig zouden moeten zijn van plantaardige...

Dutch Design: groene Camembert op basis van tuinbonen

Dutch Design: groene Camembert op basis van tuinbonen

Nieuwe ontwerpen met eiwitrijke peulvruchten van Hollandse bodem. Dat was het idee achter Food Lab Pulses waarbij een jaar lang een designer aan een primaire landbouwproducent werd gekoppeld. Tijdens de Dutch Design Week, afgelopen week, presenteerden vijf koppels in een webinar hun creaties, van ‘bonenmelk’ tot groene camambert, Fabambert genoemd.Het...

Jonge generatie positief over vegetarisch eten

De jonge generatie (18-29 jarigen) staat positiever tegenover vegetarisch eten dan de oudere generaties. Ouders vinden het belangrijk kinderen met vegetarisch eten op te laten groeien.Dit blijkt uit onderzoek van Kien onder 1.207 Nederlanders van 18 jaar en ouder, in aanloop naar de Vega Favorieten-campagne. Met deze campagne willen de Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om minder vlees te eten door het uitreiken van een cadeaukaart voor bijvoorbeeld een vleesvervanger, vegetarische maaltijd of de ‘Vega Favorieten’-inspiratie doos. Volgens...