Zoetstof ontwikkeld uit schimmel

attachment-stro_cropped-52-446-332-10-61

Stro en schimmels  kunnen samen de calorievrije zoetstof erythritol vormen  melden onderzoekers van de Vienna University of Technology.

De zoetstof erythritol word veel gebruikt in producten in Aziatische landen, en kon voorheen alleen gemaakt worden met behulp van speciale soorten gist. Nu kan dat ook door middel van stro en schimmel.  Aan stro werd de schimmel  Trichoderma reesei toegevoegd, die de stro afbreekt tot de stoffen cellulose en xylan die worden omgezet tot erythirol.

Genetisch gemodificeerd

Het was al langer bekend dat de schimmel trichoderma reesei de zoetstof erythirol kon vormen, maar tot voorheen was dat slechts in kleine hoeveelheden. Door de schimmel genetisch te modificeren hebben de onderzoekers de schimmel zo weten aan te passen dat deze grotere hoeveelheden van de zoetstof erythirol aan kan maken.

Patent

Erythirol is van nature 70 tot 80% zoeter dan suiker en er wordt jaarlijks zo’n 23.000 ton van geproduceerd. Het methode is inmiddels geoptimaliseerd voor productie en de Universiteit van Vienna heeft patent op de productiemethode van de zoetstof aangevraagd.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Cyclamaatadvies voor kinderen ingetrokken

Lees ook
Mensen kunnen neofobie overwinnen als ze voordelen van insecten zien

Mensen kunnen neofobie overwinnen als ze voordelen van insecten zien

Consumenten zijn bereid om insecten te proberen, wanneer ze de voordelen ervan zien op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.Dat blijkt uit onderzoek van universiteiten in verschillende landen, gepubliceerd in het tijdschrift Foods. Barrière om insecten te eten Insecten zijn een duurzame alternatieve eiwitbron, evenals plantaardige eiwitten. Toch...

Damien Wurpillot van Griffith Foods:  ‘Iedereen wil de Heineken zijn van de alternatieve eiwitten’

Damien Wurpillot van Griffith Foods: ‘Iedereen wil de Heineken zijn van de alternatieve eiwitten’

Miljoenen doorsnee consumenten in Europa besloten in de afgelopen paar jaren voor het eerst een plantaardig alternatief te kiezen voor vlees. Voor velen is een maaltijd zonder vlees nog relatief nieuw, maar er zou nog veel aan de kwaliteit verbeterd moeten worden om de nieuwkomers tevreden te stellen. Veel Nederlanders willen smaakverbeteringen zien.Een...

Sportdiëtisten over trends in sportvoeding: 'Er is meer dan kip, kwark en eieren'

Sportdiëtisten over trends in sportvoeding: 'Er is meer dan kip, kwark en eieren'

Sportvoeding wordt steeds populairder. Ook amateursporters zoeken naar de juiste voeding om hun prestaties te verbeteren. Deze moet passen bij hun leefstijl, bijvoorbeeld vegan of koolhydraatarm. Drie sportdiëtisten vertellen wat zijn in hun praktijk merken van de trends in sportvoeding.CARLIEN HARMS is ex-topsporter. Nu werkt ze als sportdiëtist in...