Zoetstof ontwikkeld uit schimmel

attachment-stro_cropped-52-446-332-10-61

Stro en schimmels  kunnen samen de calorievrije zoetstof erythritol vormen  melden onderzoekers van de Vienna University of Technology.

De zoetstof erythritol word veel gebruikt in producten in Aziatische landen, en kon voorheen alleen gemaakt worden met behulp van speciale soorten gist. Nu kan dat ook door middel van stro en schimmel.  Aan stro werd de schimmel  Trichoderma reesei toegevoegd, die de stro afbreekt tot de stoffen cellulose en xylan die worden omgezet tot erythirol.

Genetisch gemodificeerd

Het was al langer bekend dat de schimmel trichoderma reesei de zoetstof erythirol kon vormen, maar tot voorheen was dat slechts in kleine hoeveelheden. Door de schimmel genetisch te modificeren hebben de onderzoekers de schimmel zo weten aan te passen dat deze grotere hoeveelheden van de zoetstof erythirol aan kan maken.

Patent

Erythirol is van nature 70 tot 80% zoeter dan suiker en er wordt jaarlijks zo’n 23.000 ton van geproduceerd. Het methode is inmiddels geoptimaliseerd voor productie en de Universiteit van Vienna heeft patent op de productiemethode van de zoetstof aangevraagd.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Cyclamaatadvies voor kinderen ingetrokken

Lees ook
Meer vis en plantaardig om klimaatverandering tegen te gaan

Meer vis en plantaardig om klimaatverandering tegen te gaan

Een dieet met meer vis en meer plantaardige producten is het meest effectief om de opwarming van de aarde tegen te gaan.Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Blonk consultants, Wageningen Universiteit en Danone Nutricia Research. De studie is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Het onderzoek toonde aan dat de consumptie...

Niet alle vegetarische diëten zijn even gezond voor mensen met obesitas

Niet alle vegetarische diëten zijn even gezond voor mensen met obesitas

Vegetarische voedingsmiddelen zijn niet allemaal even gezond voor mensen met obesitas. Vooral niet of weinig bewerkte plantaardige voedingsmiddelen verlagen het risico op hartziekten. Ongezonde, bewerkte producten verhogen het risico juist.Dat blijkt uit een tienjarige studie met mensen met obesitas. Het onderzoek is uitgevoerd door de Harokopio universiteit...

Proefdieronderzoek: overmatige consumptie van fructose kan leververvetting veroorzaken

Proefdieronderzoek: overmatige consumptie van fructose kan leververvetting veroorzaken

Overmatig gebruik van de zoetstof fructose kan leiden tot leververvetting, althans bij muizen. Dit komt doordat de suiker het darmepitheel beschadigt.Het proefdieronderzoek is uitgevoerd op de universiteit van Californië in San Diego. Er werkten ook wetenschappers van andere universiteiten aan mee. Het is gepubliceerd in Nature Metabolism. Leververvetting...