'Zonder hulp gaan Nederlanders niet massaal plantaardiger eten'

Veel mensen willen wel meer plantaardige alternatieven eten voor vlees, ei, kaas en andere dierlijke producten, maar slagen daar nog niet in. De overheid en het bedrijfsleven moeten Nederlanders daarbij meer helpen als ze de afspraken in het Klimaatakkoord hierover willen halen. Meerdere maatregelen tegelijkertijd zijn nodig om routine te doorbreken.

Dit meldt het ANP op basis van een beleidsbrief van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Geen wondermiddel om meer plantaardig te eten

De onderzoekers stellen dat het gezonder is als mensen minder dierlijke en meer plantaardige producten eten. Bovendien is het beter voor het milieu. Nu is 60 procent van de eiwitten die Nederlanders binnenkrijgen van dieren afkomstig. De resterende 40 procent komt uit planten. De regering, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben vorig jaar in het Klimaatakkoord afgesproken dat die verhouding 50/50 moet zijn in 2050. Het PBL herkent op dit moment nog geen trend in die richting.

Volgens het planbureau bestaat er geen wondermiddel om mensen meer plantaardig te laten eten. Zo zullen Nederlanders naar schatting maar 3 à 4 procent minder vlees eten als het btw-tarief hierop wordt verhoogd van 9 naar 21 procent.

Meerdere maatregelen tegelijkertijd

“Mensen denken niet de hele tijd na over wat ze eten, maar varen blind op hun routines”, vertelt een onderzoeker. Het werkt volgens hem het beste om tegelijkertijd meerdere maatregelen te nemen. Die moeten de routine doorbreken en meteen ook alternatieven bieden. Dat kan bijvoorbeeld door niet alleen vlees duurder te maken, maar ook de voordelen van een plantaardig dieet uit te leggen in een campagne. Zo'n campagne kan ook recepten aanbieden die bij zo’n dieet passen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen het makkelijkst over te halen zijn om hun dieet te veranderen als hun leven sowieso al verandert. De onderzoekers raden aan om daar gebruik van te maken. Dat kan bijvoorbeeld door campagnes specifiek te richten op jongeren die op zichzelf gaan wonen, zwangere vrouwen of mensen die beginnen aan een nieuwe baan.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Opschuiven naar een meer plantaardig eetpatroon

Opschuiven naar een meer plantaardig eetpatroon

Een verschuiving in ons eetpatroon naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten heeft voordelen voor mens, dier en milieu. De vraag rijst op welke manieren eetpatronen zijn aan te passen. Welke dierlijke producten willen we laten staan, in kleinere porties eten, of vervangen door een alternatief?

Op weg naar gezonde en duurzame voeding

Op weg naar gezonde en duurzame voeding

Op initiatief van Cosun Nutrition Center heeft een rondetafeldiscussie plaatsgevonden over de eiwittransitie. In deze bijeenkomst passeerden diverse onderwerpen de revue, zoals gezondheidseffecten, consumentengedrag en factoren die de transitie belemmeren.

Nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

Nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) presenteert Natuurgedreven, een mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren. Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het WWF langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem...