Zonder medische verwijzing naar de diëtist

attachment-dtd1

Patiënten kunnen per 1 augustus direct een afspraak maken met een diëtist. Zij hebben hier geen verwijsbrief van een arts meer voor nodig.

Dit staat in het besluit Directe Toegankelijkheid  Diëtetiek (DTD). Het ontwerpbesluit lag sinds mei jl. ter goedkeuring bij de Raad van State (RvS). Op 19 juli liet de RvS weten dat zij het goedkeuren en het gepubliceerd is in het Staatsblad, waardoor de DTD nu officieel is.

 

De directe toegankelijkheid tot de diëtist verlaagt de drempel voor de cliënt om te kiezen voor een dieetadvies voor een gezonde leefstijl. Ook komt directe toegang ten goede aan de kwaliteit van zorg, door kortere lijnen en een snellere behandeling. Het blijft uiteraard mogelijk om via de arts naar de diëtist verwezen te worden.

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Niet elke zorgverzekeraar vergoedt dieetadvisering zonder verwijzing. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) adviseert cliënten daarom om eerst uit te zoeken of de zorgverzekeraar dit vergoedt.

 

Campagne ‘Direct naar de diëtist’

De NVD heeft ansichtkaarten ontwikkeld om de directe toegang tot de diëtist onder de aandacht van toekomstige cliënten te brengen. De folder is in ontwikkeling en bevat informatie als op welke zorg de cliënt mag rekenen. Deze folder is bij de diëtist verkrijgbaar.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...