‘Zuigelingenvoeding op basis van soja even goed als voeding op koemelkbasis’

attachment-bottle-feeding_cropped-124-446-332-27-1

Is zuigelingenvoeding op basis van soja even gezond als zuigelingenvoeding op basis van melk of zelfs moedermelk? Professor Y. Vanderplas  van het Universitair Ziekenhuis Brussel deed er onderzoek naar. Volgens hem hoeven de verschillende voedingen niet voor elkaar onder te doen.

Vandenplas deed een meta-analyse van 35 verschillende klinische studies waarin werd gekeken naar het effect van op soja gebaseerde zuigelingenvoeding op verschillende parameters zoals antropometische groei, botgezondheid, weerstand, voortplantings- en endocrine sytemen. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in the British Journal of Nutrition.  

 

Ondanks hogere gehalten fytaten en aluminium in zuigelingenvoeding op sojabasis, in vergelijking met moedermelk en koemelkgebaseerde zuigelingvoeding, is er volgens Vandenplas geen vrees nodig voor negatieve effecten. In de groei en ontwikkeling van de baby’s die ofwel zuigelingenvoeding op basis van melk of soja of borstvoeding kregen, waren vrijwel geen verschillen. De waarden van calcium, zink en botdichtheid in met soja gevoede baby’s bleken niet af te wijken dan die van baby’s met borstvoeding of voeding op koemelkbasis.

 

Voedingscentrum

 

Het Voedingscentrum benadrukt naar aanleiding van de studieresultaten het belang van borstvoeding aan baby’s. Wanneer dit door omstandigheden niet mogelijk is, is flesvoeding een goed alternatief, of dit nu of sojabasis of koemelkbasis is. Het onderzoek stelt geen zuigelingenvoeding boven de ander. Alle opties zijn gelijkwaardig.

 

Allergie

 

Zuigelingenvoeding op sojamelkbasis kan een uitkomst vormen voor kinderen met een koemelkallergie, infectieuze diarree, lactoseintolerantie of problemen bij de verwerking van galactose. De voeding op sojabasis bevat soja-eiwit met een hoge verteerbaarheid en essentiële aminozuren en mineralen die baby’s nodig hebben.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezond eetpatroon tegen vroeggeboortes

Lees ook
Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Het Voedingscentrum vat de voedingsaanbevelingen voor zwangere mensen van de Gezondheidsraad nog eens samen en geeft daarbij voorbeelden hoe je de adviezen in de praktijk kunt brengen met online tools, supplementen en vermijding van bepaalde stoffen. Voeding Nu dook daarbij nog eens de rapporten in voor verduidelijking en aanvulling.

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Voor het eerst in de geschiedenis komt de Gezondheidsraad met speciale voedingsaanbevelingen en voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Een van de opvallende punten: zwangeren wordt aanbevolen meer vis te eten dan de algemene bevolking. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad is trots: “Het advies...