‘Zuigelingenvoeding op basis van soja even goed als voeding op koemelkbasis’

attachment-bottle-feeding_cropped-124-446-332-27-1

Is zuigelingenvoeding op basis van soja even gezond als zuigelingenvoeding op basis van melk of zelfs moedermelk? Professor Y. Vanderplas  van het Universitair Ziekenhuis Brussel deed er onderzoek naar. Volgens hem hoeven de verschillende voedingen niet voor elkaar onder te doen.

Vandenplas deed een meta-analyse van 35 verschillende klinische studies waarin werd gekeken naar het effect van op soja gebaseerde zuigelingenvoeding op verschillende parameters zoals antropometische groei, botgezondheid, weerstand, voortplantings- en endocrine sytemen. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in the British Journal of Nutrition.  

 

Ondanks hogere gehalten fytaten en aluminium in zuigelingenvoeding op sojabasis, in vergelijking met moedermelk en koemelkgebaseerde zuigelingvoeding, is er volgens Vandenplas geen vrees nodig voor negatieve effecten. In de groei en ontwikkeling van de baby’s die ofwel zuigelingenvoeding op basis van melk of soja of borstvoeding kregen, waren vrijwel geen verschillen. De waarden van calcium, zink en botdichtheid in met soja gevoede baby’s bleken niet af te wijken dan die van baby’s met borstvoeding of voeding op koemelkbasis.

 

Voedingscentrum

 

Het Voedingscentrum benadrukt naar aanleiding van de studieresultaten het belang van borstvoeding aan baby’s. Wanneer dit door omstandigheden niet mogelijk is, is flesvoeding een goed alternatief, of dit nu of sojabasis of koemelkbasis is. Het onderzoek stelt geen zuigelingenvoeding boven de ander. Alle opties zijn gelijkwaardig.

 

Allergie

 

Zuigelingenvoeding op sojamelkbasis kan een uitkomst vormen voor kinderen met een koemelkallergie, infectieuze diarree, lactoseintolerantie of problemen bij de verwerking van galactose. De voeding op sojabasis bevat soja-eiwit met een hoge verteerbaarheid en essentiële aminozuren en mineralen die baby’s nodig hebben.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezond eetpatroon tegen vroeggeboortes

Lees ook
Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel

Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel

Nederlanders eten steeds minder vlees, zo blijkt uit recent onderzoek van SurveyMonkey van Momentive, gehouden onder ruim duizend volwassenen in Nederland. Maar hoeveel minder verschilt per leeftijds- en inkomenscategorie.

Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

Probiotica verlichten mogelijk de symptomen van zwangerschapsgerelateerde misselijkheid, braken en verstopping. Dat laten onderzoekers van de UC Davis School of Medicine (Universiteit van Californië) zien in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients.

Maximum chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding

Maximum chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding

Het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO, onderdeel van de NVWA) brengt advies uit over een maximaal chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding van 0,01 mg/kg. BuRO wil met de sector in gesprek om de chloraatgehalten in voeding voor deze doelgroep te verlagen.