‘Zuigelingenvoeding op basis van soja even goed als voeding op koemelkbasis’

attachment-bottle-feeding_cropped-124-446-332-27-1

Is zuigelingenvoeding op basis van soja even gezond als zuigelingenvoeding op basis van melk of zelfs moedermelk? Professor Y. Vanderplas  van het Universitair Ziekenhuis Brussel deed er onderzoek naar. Volgens hem hoeven de verschillende voedingen niet voor elkaar onder te doen.

Vandenplas deed een meta-analyse van 35 verschillende klinische studies waarin werd gekeken naar het effect van op soja gebaseerde zuigelingenvoeding op verschillende parameters zoals antropometische groei, botgezondheid, weerstand, voortplantings- en endocrine sytemen. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in the British Journal of Nutrition.  

 

Ondanks hogere gehalten fytaten en aluminium in zuigelingenvoeding op sojabasis, in vergelijking met moedermelk en koemelkgebaseerde zuigelingvoeding, is er volgens Vandenplas geen vrees nodig voor negatieve effecten. In de groei en ontwikkeling van de baby’s die ofwel zuigelingenvoeding op basis van melk of soja of borstvoeding kregen, waren vrijwel geen verschillen. De waarden van calcium, zink en botdichtheid in met soja gevoede baby’s bleken niet af te wijken dan die van baby’s met borstvoeding of voeding op koemelkbasis.

 

Voedingscentrum

 

Het Voedingscentrum benadrukt naar aanleiding van de studieresultaten het belang van borstvoeding aan baby’s. Wanneer dit door omstandigheden niet mogelijk is, is flesvoeding een goed alternatief, of dit nu of sojabasis of koemelkbasis is. Het onderzoek stelt geen zuigelingenvoeding boven de ander. Alle opties zijn gelijkwaardig.

 

Allergie

 

Zuigelingenvoeding op sojamelkbasis kan een uitkomst vormen voor kinderen met een koemelkallergie, infectieuze diarree, lactoseintolerantie of problemen bij de verwerking van galactose. De voeding op sojabasis bevat soja-eiwit met een hoge verteerbaarheid en essentiële aminozuren en mineralen die baby’s nodig hebben.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezond eetpatroon tegen vroeggeboortes

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Aan tafel! Zonder strijd en stress

Aan tafel! Zonder strijd en stress

Baby’s worden geboren als intuïtieve eters, maar al snel daarna nemen regels, verwachtingen en waardeoordelen rondom voeding het over in een gezin. Stress en strijd aan tafel zijn soms het gevolg. Intuïtief eten kan helpen.

Op weg naar advies voor prematuren

Op weg naar advies voor prematuren

In achttien Nederlandse ziekenhuizen loopt een onderzoek naar vast voedsel bij baby’s om overgewicht in een later leven te voorkomen. Karin Vissers, kinderarts in opleiding, hoopt op deze SPOON-studie te promoveren.

Madaga Kindervoeding en Spoony gaan samenwerken

Madaga Kindervoeding en Spoony gaan samenwerken

Madaga Kindervoeding en Spoony bundelen de krachten. Madaga is marktleider in gezonde en verse kindermaaltijden voor de kinderopvang en serveert inmiddels 2,5 miljoen maaltijden per jaar aan 500 kinderopvanglocaties. Spoony is een snelgroeiende food startup met als doel groenten aantrekkelijk te maken voor kinderen. De twee bedrijven zijn opgericht...