artikel

Sociaal-economische status speelt geen rol bij voedingspatroon Surinamers *

Voeding en gedrag

Sociaal-economische status speelt geen rol bij voedingspatroon Surinamers *

Mensen met een hoge sociaal-economische status eten over het algemeen gezonder dan mensen met een lage sociaal-economische status. Eerdere resultaten van het voedingsonderzoek binnen de Healty Life in an Urban Setting (HELIUS) studie laten zien dat er naast overeenkomsten ook duidelijke verschillen zijn in het voedingspatroon van Amsterdammers met verschillende achtergronden.

Tussen 2011 en 2013 hebben onderzoekers van het AMC de gebruikelijke voedingsinname van Amsterdammers van Surinaamse (n=1209) en Nederlandse (n=1254) afkomst gemeten. Gegevens werden verzameld met behulp van etnisch-specifieke voedingsvragenlijsten, ontwikkeld door het AMC, Wageningen Universiteit en het RIVM. Sociaal-economische status, bepaald aan de hand van opleidingsniveau en beroepsstatus, bleek de verschillen in voedingspatronen niet te verklaren. Mensen van Nederlandse afkomst aten zoals verwacht meer fruit en groenten en minder rood vlees en snacks naarmate de sociaal-economische status hoger was.

Selectieve verandering
De sociaal-economische status leek echter minder een rol te spelen in het voedingspatroon van mensen van Surinaamse afkomst. Ongeacht sociaal-economische status bleven Surinamers sterk vasthouden aan een ‘Surinaams’ voedingspatroon dat zich kenmerkt door hoge inname van rijst- en bamigerechten, kip, vis, maar ook frisdrank. Wel leek het erop dat Surinamers meer fruit en groenten aten naarmate de sociaal-economische status hoger was. Dit impliceert een selectieve verandering in voedingsgedrag waardoor het zinvol lijkt de inname van groenten en fruit te bevorderen, met name in de lagere sociaal-economische groepen, ongeacht etniciteit.

Etnisch-specifiek
Het uitblijven van een sociaal-economische gradiënt in het gebruik van een traditioneel Surinaams voedingspatroon laat het belang zien van een aantal kernvoedingsmiddelen die centraal staan in dit patroon.

Dit onderzoek onderstreept het belang om in toekomstige gezondheidsbevorderende programma’s gericht op voeding, aandacht te geven aan etnisch-specifieke voedingsmiddelen, aangezien het traditionele voedingspatroon lang wordt voortgezet en niet wordt beïnvloed door sociaal-economische status.

LH Dekker, M Nicolaou, RM van Dam, JHM de Vries, EJ de Boer, HAM Brants, MH Beukers, MB Snijder, K Stronks. Socio-economic status and ethnicity are independently associated with dietary patterns: the HELIUS-Dietary Patterns study. Food Nutr Res 2015;59:26317.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26041009

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2015 op bladzijde 29

Reageer op dit artikel