artikel

De passie van Yneke Kootstra

Voeding en gedrag

De passie van Yneke Kootstra

‘Afvallen gaat over gedrag, aldus Yneke Kootstra, zelfstandig voedingsdeskundige en docent en mede-oprichter van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid.

Hoe bent u in de voedingssector terechtgekomen?

Eerst heb ik een jaar informatica gestudeerd, maar eigenlijk wilde ik met mensen werken en geneeskunde gaan studeren. Omdat het mij ontbrak aan voldoende kennis over scheikunde heb ik daarover een zomercursus gevolgd aan de Wageningen UR. Ik werd vervolgens echter uitgeloot voor geneeskunde en ben toen Humane Voeding (nu: Voeding en Gezondheid) gaan doen. Ik dacht toen dat dit een tijdelijke optie zou zijn, maar vond het zo leuk dat ik besloot deze studie af te maken.

Ik ben iemand die breed geïnteresseerd is. Op Humane Voeding ben ik afgestudeerd in de biochemische richting. Na een aantal jaar ben ik voor mezelf begonnen als leefstijlcoach. Ik was daarvoor altijd wel bezig met voeding en sport, maar alle Amerikaanse boeken die ik erover las irriteerden mij, omdat hoeveelheden en producten niet overeenkwamen met wat wij hier hebben. Toen ben ik het boek van Walter Willett, Eat, Drink and Be Healthy, gaan vertalen. Bij de uitgeverij vonden ze dat zo leuk dat ze vroegen of ik zelf niet een boek wilde schrijven. Dat ben ik gaan doen. Als een van de eersten maakte ik vervolgens een site voor mijn praktijk en boek. Ik was toen heel gemakkelijk vindbaar voor journalisten. Steeds vaker werd ik gevraagd voor interviews, radio en uiteindelijk ook televisie.

Wat houdt uw huidige werk in?

Ik heb veel praktijkervaring, zowel in mijn eigen praktijk waar ik mensen coach in hun leefstijl, als bij het programma De Afvallers van SBS6. Ik merk daarbij dat ik eigenlijk nooit over voeding praat, maar altijd over gedrag. Toen ik erachter kwam dat er helemaal geen opleiding is voor leefstijl en gedrag, heb ik met andere gezondheidswetenschappers de Academie voor Leefstijl en Gezondheid opgericht. De academie is inmiddels flink gegroeid en we werken samen met onder andere zorgverzekeraar CZ en de Universiteit van Maastricht. We hebben een systeem ontworpen waarmee we mensen kunnen begeleiden bij het zetten van de beste stappen om hun leefstijl te verbeteren. In 2017/2018 komt het programma zelfs in de basisverzekering.

De academie houdt mij momenteel het meest bezig. Verder heb ik samen met Monique Landsman het boek Afvallen, opstaan en weer doorgaan geschreven. Mensen gaan vaak de fout in als hun afvalprogramma klaar is. Zelf hadden we daar veel ervaring mee, zowel professioneel als privé, maar we vonden dat er te weinig over te vinden was in de literatuur. We hebben dit boek geschreven om alle valkuilen inzichtelijk te maken en praktijkgerichte oplossingen te geven.

Wat zou u nog onderzocht willen zien?

We moeten nog veel meer over gedrag te weten komen. Bij De Afvallers kregen de deelnemers twee weken nadat ze weer wat meer waren gaan bewegen en gezonder waren gaan eten, weer zelf de controle over hun leefpatroon; ze hadden het gevoel dat ze weer vat hadden op hun leefstijl. Dat vond ik bijzonder om te zien. Ze hadden echt niet ineens supergezonde gewoontes of prima bloedwaardes, maar juist de kleine stappen hielpen hun kwaliteit van leven enorm te verbeteren. Dat maakt mijn werk zo leuk: het zien van die verbetering.

 

Reageer op dit artikel