artikel

Claudia Dorland, gewichtsconsulente: ‘Sommige vrouwen die ik behandel vergeten zichzelf’

Voeding en gedrag

Claudia Dorland, gewichtsconsulente: ‘Sommige vrouwen die ik behandel vergeten zichzelf’

Claudia Dorland, getrouwd, moeder van een dochter, houdt als gewichtsconsulente sinds eind 2016 kantoor in het Gelredome in Arnhem bij sportschool Fitland. Het merendeel van haar cliënten is vrouw. De meesten komen bij haar via de sportschool en willen een gezonder gewicht. De begeleiding draait bij haar om coaching.

Voorheen hield Dorland (45) praktijk aan huis. De cliënten die slecht ter been waren, bezocht ze op locatie. Afgelopen jaar trok ze de stoute schoenen aan en stapte ze op de manager van Fitland in Arnhem af, waar ze al enkele jaren zelf sportte, met de vraag of ze met haar praktijk Voelt Goed wat voor de sportschool zou kunnen betekenen. ‘Ik zag dat er niets gedaan werd met voeding’, zegt Claudia. Hij voelde er wel wat voor. ‘Zo ontstond een win-winsituatie’, zegt ze. ‘Ik houd hier nu enkele dagen per week kantoor. Er komen ook nog wel klanten van buiten, maar driekwart komt via de sportschool. In januari zijn we begonnen met het programma van drie maanden voor sportschoolbezoekers: Afvallen-Afblijven. Dit programma is gericht op afvallen en in beweging blijven. Ik ben benieuwd hoe dit gaat lopen.’

Dorland begon haar praktijk anderhalf jaar geleden, nadat ze zich had laten omscholen tot gewichtsconsulent. Ze werkte daarvoor achttien jaar in een servieswinkel. ‘Ook leuk, maar door de crisis zag ik aankomen dat mensen minder geld zouden gaan uitgeven aan dure serviezen. Bij een reorganisatie kon ik aangeven of ik omgeschoold wilde worden. Voeding had altijd al mijn interesse, vandaar dat ik voor deze richting koos. De opleiding tot gewichtsconsulent ging bijna vanzelf, de kennis nam ik op als een spons.’ Na de basisopleiding tot gewichtsconsulent, die voldoet aan de normen van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), volgde ze nog een cursus over emotie-eten bij de LOI. ‘Ik wilde nog wat verdieping en merkte dat ik vooral behoefte had aan tools om mensen te coachen. Kennis en het overbrengen ervan is een belangrijk onderdeel van mijn werk, maar het merendeel van de aandacht gaat uit naar coaching en begeleiding van mensen. Ik doe dat als ze bij mij zijn, maar ook wel telefonisch als ze daar op een bepaald moment erge behoefte aan hebben. Niet continu natuurlijk: ik heb ook een leven naast mijn praktijk.’

Het merendeel van haar cliëntengroep omschrijft ze als hardwerkende vrouwen tussen de dertig en vijfenvijftig jaar. ‘Ze hebben een gezin, vaak een baan en runnen daarnaast ook nog het huishouden’, licht ze toe. ‘Ik merk dat het een type vrouw is dat vooral voor anderen bezig is en zichzelf daarbij vergeet. Ze zorgen voor het eten van hun kinderen en als er een boterham met hagelslag blijft liggen, eten ze die bij wijze van spreke ook nog even op. Overeten komt bij hen veel voor en meestal komen ze dan ook daarvoor bij mij terecht. Hun BMI schat ik gemiddeld rond 29. Als er echt andere problemen spelen, medisch of psychisch, dan verwijs ik natuurlijk door naar een huisarts, diëtist of psycholoog. Maar in de meeste gevallen zal ik ze zelf coachen. Mijn plek in de sportschool is laagdrempelig. Ze lopen hier zo even binnen als ze toch al aan het sporten zijn. Vanmorgen nog wilde iemand wat advies en die gaat nu meedoen aan het programma Afvallen-Afblijven.’

Mediterraan eten

 

Voor het coachen begint, doet Dorland eerst een zogenoemde bodycheck. Daarmee worden zaken als vetpercentage, spiermassa, rustmetabolisme en visceraal vet in kaart gebracht. Ook vindt ze aan de hand van een voedingsdagboek uit hoe iemand eet. ‘Tijdens het coachen probeer ik er door open vragen te stellen steeds meer achter te komen wat de motivatie van iemand is en wat hij of zij zelf denkt te gaan doen tijdens het traject’, zegt Dorland. ‘Een voedingsdagboek bijhouden is belangrijk: schrijven is weten. Na het verzamelen van deze gegevens vul ik het programma verder op maat in.’ Ze geeft aan het belangrijk te vinden om mensen recepten mee te geven, waarbij ze gebruikmaakt van de website van Puur Gezond. Bij deze organisatie is ze aangesloten en zo nu en dan volgt ze er een workshop. ‘Ik houd van een Bourgondische leefstijl, maar op een gezonde manier’, licht ze toe. ‘Koken zonder pakjes en zakjes, zonder poespas. Het mediterrane dieet met veel groenten en gezonde vetten, spreekt mij er gaan. Voor het inkopen raad ik mijn cliënten aan om vooral langs de buitenste rijen van de supermarkt te gaan, waar ze de versproducten aantreffen. Het gaat erom dat mensen naar een gezondere leefstijl toewerken, maar wel kunnen blijven genieten. Daarin wil ik iets voor ze betekenen. Zo geef ik ook regelmatig rondleidingen in onze plaatselijke supermarkt, waarbij ik mensen leer om etiketten te lezen.’

Maar hoe gaat het met de intensieve krachtpatsers die in de sportschool komen? Zij willen wellicht wel een populaire shake gebruiken. ‘Gelukkige lopen er in onze sportschool niet zoveel kleerkasten rond’, zegt Dorland. ‘Fitland is als keten vooral gericht op wellness. Als mensen aan intensieve krachttraining doen, kan een supplement helpen. Maar over het algemeen raad ik dit soort sporters veel noten en kwark aan.’

Lastige gevallen

 

Haar coaching heeft naar eigen zeggen bij meer dan de helft van haar cliënten effect; ze vallen met het programma ‘gemakkelijker’ af en gaan veelal meer bewegen. Een succesnummer uit haar praktijk is Anna, die meer dan honderd kilo woog en in een jaar tijd ongeveer dertig kilo verloor. ‘Dat hebben we geleidelijk gedaan’, zegt Dorland. ‘Eerst hadden we het over twee kilo per week, maar dat werd als snel een pondje per week of minder. Ze had een goede drive en ging trouwen. Toen het zover was, kon ze haar droomjurk aan. Het was fantastisch om haar te begeleiden en ook nu nog zie ik haar nog regelmatig.’

Een mijnheer van middelbare leeftijd, die meer dan honderd kilo woog, bleek minder kneedbaar. ‘Hij bleef maar “schoppen”. Hij kwam wel steeds, maar het was zeer moeilijk deze dwarse cliënt op een goed spoor te krijgen. Hij gaf van alles de schuld van zijn overgewicht, maar keek niet naar zijn eigen rol. Ik heb overwogen om met de begeleiding te stoppen, omdat de motivatie gewoonweg te slecht was en het mij te veel energie ging kosten. We hebben deze cliënt besproken in een groepje van gewichtsconsulenten van de BGN met wie ik regelmatig overleg heb. Uit dit overleg bleek dat ik door open vragen te stellen dieper in moest gaan op zijn motivatie. Nu heeft hij er wat meer zin in gekregen en zijn de eerste kilo’s er al vanaf. Vooralsnog zet ik in op een gewichtsverlies van zo’n vijftien kilo.’

De zogeheten intervisiegroep van BGN waarvan Dorland deel uitmaakt, bestaat uit zeven gewichtsconsulenten die regelmatig casussen of andere aangelegenheden uit hun vak bespreken.

‘Omdat je als zelfstandige werkt, is het prettig om af en toe zaken te kunnen toetsen bij collega’s. Ook de BGN als organisatie is een steun in de rug. Als zelfstandige alleen zou ik het niet voor elkaar krijgen dat mijn behandelingen vergoed worden. Ik heb weleens een brief geschreven naar een zorgverzekeraar voor een vergoeding van de kosten van een cliënt voor een behandeling, maar heb het idee dat ze zo’n brief gewoon opzij leggen. Het is in dit soort situaties sterker als er een organisatie achter je staat die het belang van preventie onder de aandacht brengt bij de verzekeraars. Daar hebben zij uiteindelijk ook belang bij, want het zorgt voor gezondere verzekerden.’

Foto's

Reageer op dit artikel