artikel

Recensie: Easy Vegan met Julie van den Kerchove, veganisme als Wondermiddel

Voeding en gedrag

Recensie: Easy Vegan met Julie van den Kerchove, veganisme als Wondermiddel

Hoewel er tegen de ziekte van Pfeiffer geen behandeling bestaat, kreeg Julie Van den Kerchove naar eigen zeggen haar ‘klierkoorts’ onder controle met raw food.

Ook schrapte ze vlees, geraffineerde suikers, gluten en melkproducten uit haar dieet. Volgens Van den Kerchove is raw food dé remedie tegen slapeloosheid, rimpels, overgewicht en futloosheid en staat het garant voor een sterk immuunsysteem, helder hoofd, gevoel van welbehagen, een gladde, glanzende huid zonder facelift en een goed figuur zonder sportschool.

Julie Van den Kerchove studeerde aan de Living Light Culinary Institute in California, een particulier opleidingsinstituut waar mensen uit alle lagen van de voedingsindustrie zich kunnen bekwamen in de raw-veganistische keuken. Sindsdien mag ze zichzelf raw foodchef noemen en inmiddels heeft ze een popup pure food restaurant in Gent opgezet, een goedbezocht blog, een lijn met raw veganproducten ontwikkeld, geeft ze workshops, verzorgt ze raw foodcatering en heeft ze meerdere boeken over veganistisch en raw eten geschreven. Haar nieuwste boek, Easy Vegan met Julie, bevat ‘65 snelle recepten voor meer energie’. In het boek staan recepten voor drankjes, hapjes, ontbijt- en bijgerechten, lichte maaltijden, maaltijden voor de grote honger en desserts.

Het boek bevat aanwijzingen voor wat er in de keuken nodig is om gezond te kunnen koken. De meeste ingrediënten die genoemd worden, zijn in de beter gesorteerde supermarkt te verkrijgen. Toch zullen veel mensen wat moeten zoeken naar bijvoorbeeld amarant, agave, tamari of edelgistvlokken. Er is ook wel het een en ander aan keukengereedschap nodig om de recepten te bereiden. Een keukenmachine, blender en spiraalsnijder behoren tot de basisbenodigdheden en een droogoven is geen overbodige luxe.

Claims

Alle recepten worden ingeleid met een persoonlijke ervaring van de schrijfster met het beschreven gerecht. Ook gaan ze gepaard met tips en weetjes over voeding. Veel tips gaan over handige manieren om tijd te besparen bij het bereiden en voorbereiden van gezond eten.

De weetjes bevatten echter vergaande claims en ongefundeerde uitspraken over het nut van bepaal- de ingrediënten: venkel zuivert de lever en zorgt voor een platte buik, citroen is een natuurlijke pijnstiller, kurkuma werkt ontstekingsremmend en moet altijd gecombineerd worden met zwarte peper, E-nummers zijn ‘raar’, watermeloen beschermt tegen uv-straling. Door de overtuigingen van de schrijfster gaan de recepten jammer genoeg gepaard met het aanwakkeren van de angst voor gluten, lactose en suiker.

Waar Van den Kerchove helaas geen angst voor heeft, is voor het ruimhartig gebruik van zout en kokosvet; het veelvuldig gebruik van verzadigde vetten en zout gaat in tegen de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Ondanks genoemde bezwaren kan het kookboek van Van den Kerchove wel bijdragen aan de verhoging van de inname van plantaardig voedsel, een andere aanbeveling in de Richtlijnen. Er staan snelle, gemakkelijke en gevarieerde recepten in voor een plantaardig dieet. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. De ervaren veganist zal niet terugdeinzen voor een zeewiertartaar. Maar of de gemiddelde Nederlander met goede bedoelingen warm zal lopen voor een knalgroene shake van thee en boerenkool is natuurlijk maar de vraag.

 

Julie van den Kerchove. Easy Vegan met Julie, 65 snelle recepten

voor meer energie. 2017. Tielt

(België): Lannoo. ISBN: 978 94

014 3715 8. 192 p, prijs: 24,99.

Reageer op dit artikel