artikel

Column Suzan Tuinier: Is zonder gezonder?

Voeding en gedrag

Column Suzan Tuinier: Is zonder gezonder?

Het is een warme zomerdag. De ramen van mijn kantoor staan open en ik hoor de kinderen beneden in de tuin van de naschoolse opvang spelen. Ze bakken er flink op los in hun buitenkeukentje. ‘Maar wel zonder suiker’, zegt een van hen, ‘want anders is het niet gezond’. ‘En zonder gluten, want daar kan ik niet tegen’, roept een ander. Waar zijn we mee bezig, denk ik bij mezelf? Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 5.

We willen kinderen gezond op laten groeien. Hapje voor hapje  leren we ons kroost wat gezond eten is. Dat doen we automatisch, met ons eigen eetpatroon als basis. Maar wat is gezond? Steeds vaker leren we kinderen dat gezond eten bestaat uit het weglaten van iets. Géén vet, geen gluten, geen suiker. Of zelfs helemaal geen brood of zuivel. Het lijkt wel of de truc van het weglaten een voorwaarde is voor een gezond eetpatroon.

Die eliminatietruc wordt ook vaak opgevoerd als excuus. Ik hoor ‘m ouders in mijn omgeving vaak gebruiken. Ja, wel een cakeje, maar dan zonder suiker. Wel mét honing, ahornsiroop of een andere ‘onschuldige suikersoort’. Of wel een koekje, maar glutenvrij. Uit een steekproef van de Consumentenbond bleek recent nog dat de onderzochte glutenvrije varianten meer vet, suiker of zout bevatten en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten. Begrijp me niet verkeerd, als er echt sprake is van een voedselovergevoeligheid dan kan het weglaten van voedingsmiddelen veel problemen oplossen. Maar voor het grootste deel van de kinderen geldt dit niet.

Ouders vertellen me vaak dat ze het niet begrijpen. Ze eten super gezond, maar hun kinderen eten zo slecht. Weet je wat ik denk? Hoe meer je weglaat, hoe minder smakelijk een maaltijd wordt. Die zogenaamde reuzeverantwoorde maaltijd is gewoon ook niet zo lekker. Wat we onze kinderen moeten leren? Dat gezond eten niet draait om iets weglaten: zonder is niet gezonder! Ik pleit voor gezond eten mét. En dan vooral met je gezonde verstand en met mate. Dus maak je niet druk om het eten van basisvoedingsmiddelen als brood en zuivel. En leer kinderen te genieten van dat lekkere stukje taart mét gluten, suiker en slagroom!

 

Diëtise en communicatiedeskundige Suzan Tuinier geeft als columniste regelmatig haar mening over diverse voedingsonderwerpen.

Reageer op dit artikel