artikel

Het stemmetje van de diëtist

Voeding en gedrag

Ik ben zelden ziek, maar vorige week voelde ik me opeens helemaal niet lekker. Ik meldde me af bij mijn stagiaire en fietste naar huis. De 10 kilometer lange terugweg leg ik normaal af binnen 25 minuten. Nu leek deze uren te duren. Eenmaal thuis stopte ik mezelf in bed. Als alle energie uit je lichaam is verdwenen, zit er maar één ding op en dat is bijslapen. Ik werd wakker, at een half kommetje soep en stapte weer in bed. De volgende dag voelde ik me, tot mijn verbazing, nog steeds doodmoe.

Het stemmetje van de diëtist

Inmiddels kreeg ik wel weer trek in eten. Het diëtistenstemmetje in mijn hoofd begon meteen over een gezond ontbijt met havermout en fruit. Dat zou me helpen om snel weer beter te worden. Ga toch weg met je gezonde ontbijt, zei een andere stem in mijn brein. Ik luisterde naar die gedachte en at een dikke tosti met veel kaas en mayo. Daarna at ik, met als excuus dat ik last had van mijn keel, een half zakje tum-tumachtige hoestsnoepjes op. Na die vreetbui voelde ik me nog ellendiger. 

Daar was het diëtistenstemmetje weer: denk eraan, voldoende bewegen is belangrijk. Ik had geen koorts en dus was er geen enkele reden om niet naar buiten te gaan. Toch luisterde ik niet. Ik had geen zin om me onder de mensen te begeven. Ik plofte op de bank en keek de rest van de dag series op Netflix. 

Na nog een nacht slapen voelde ik me beter. Ik wel, maar hoe moet het zijn voor mensen die altijd ziek zijn, die zich chronisch niet lekker voelen en meestal weinig energie hebben? Hoe is het om je altijd zo voelen?  Na deze dagen kon ik me opeens goed in ze verplaatsen 

Hierin zie ik voor iedere diëtist die te maken heeft met chronisch zieke mensen een flinke uitdaging. En die is: luisteren naar de patiëntenze motiveren én je vooral verplaatsen in hun situatie. Alleen dan begrijp je dat mensen heel hard hun best willen doen om gezonder te eten en meer te bewegen, maar dat het andere stemmetje in hun hoofd soms wint van de goedbedoelde diëtistenstem. 

Reageer op dit artikel