artikel

Vleesgerecht beschikbaar op verzoek

Voeding en gedrag

Tenzij je in mei 2016 uit eten ging in Zweden, is het onwaarschijnlijk dat je de zin in de kop ooit aantrof op je menukaart. De vega-variant (‘Vraag de bediening naar onze vegetarische gerechten’) komt je daarentegen waarschijnlijk bekend voor. En dat is zonde.

Vleesgerecht beschikbaar op verzoek

Vaak gaan we ervan uit dat iemand een keuze bewust maakt: Welke opties zijn er allemaal beschikbaar? Waar heb ik het meest zin in? Hecht ik waarde aan mijn gezondheid en het milieu? Een optelsom van deze factoren leidt bij een groep mensen naar de vegetarische optie. Kleine moeite natuurlijk om even aan de ober te vragen wat die optie vandaag dan is. Toch?

Keuze maken

Als de keuze voor je avondmaaltijd die enige keuze zou zijn die je op een dag zou maken, zou je die waarschijnlijk inderdaad grondig afwegen en heus wel even de moeite doen om de ober aan te spreken. In werkelijkheid zijn we echter de hele dag druk bezig met keuzes maken: Wel of niet naar dat feestje van die vage kennis gaan? Sporten of Netflixen? En hoe om te gaan met die lastige cliënt? Keuzes maken kost ons mentale energie. En daar hebben we maar een beperkte hoeveelheid van. Dit zorgt ervoor dat, wanneer de gelegenheid zich aandient, we kiezen voor de weg van de minste weerstand.

Op aanvraag

In onze maatschappij is dat vaak de weg naar de ongezonde of milieuvervuilende variant. Dat blijkt ook uit een Zweeds experiment (1). In een in tweeën gedeeld restaurant, kreeg men in de ene ruimte een menukaart waarop standaard een vlees- en visgerecht stond. Het vegetarische gerecht was beschikbaar op aanvraag. In het andere gedeelte werd juist het vleesgerecht op aanvraag aangeboden. Wanneer het vegetarische gerecht de standaard werd en men dus “moeite” moest doen voor het vleesgerecht, halveerde het aandeel vleeskeuzes van 46 naar 21 % en steeg het aandeel vegetarische keuzes van 3,5 naar 15 %.

Ministerie OCW

Voor cateraars en restaurateurs met een hart voor gezondheid en milieu is het interessant na te gaan welke “weg van de minste weerstand” je aanbiedt. Recentelijk besloot het ministerie van OCW al om af te wijken van de biefstuk- of zalmstandaard: diners die het organiseert, zijn voortaan standaard vegetarisch. Wie toch vlees of vis wil, moet dat van tevoren doorgeven (2). Way to go!

Referenties

(1) Gravert C, & Kurz V. Nudging à la carte–A field experiment on food choice. (Working Paper in Economics, 690). 2017.

(2) NOS – Vegetarisch wordt de norm bij diners van ministerie OCW. 2018, 19 november.

 

Auteur: Eva Vermeulen.Eva Vermeulen
E. Vermeulen is researcher en trainer bij Duwtje, een onderzoeks- en adviesbureau voor gedragsverandering.

Reageer op dit artikel