blog

Column Suzan Tuinier: Personalized nutrition, in een ander licht

Voeding en gedrag

Column Suzan Tuinier: Personalized nutrition, in een ander licht

Binnenkort presenteert het RIVM de belangrijkste resultaten van de nieuwe Voedselconsumptiepeiling. Ik hou m’n hart vast. Want, we weten allemaal best wat gezonde voeding is, maar we houden ons niet aan de richtlijnen. Zou dat nou veranderen als we in de toekomst een persoonlijk voedingsadvies op basis ons DNA krijgen, vraag ik me af?

Met veel belangstelling volg ik de ontwikkelingen rondom personalized nutrition. Een samenleving creëren waarin iedereen de mogelijkheid heeft om een eetpatroon te volgen dat precies voldoet aan de persoonlijke behoefte. Dat klinkt mooi hè? Dat je een extra stukje vlees neemt, omdat je weet je dat je meer ijzer nodig hebt. Of dat je met een gerust hart een dikke laag roomboter op je brood kunt smeren, omdat je toch weinig risico loopt op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen. Er is nog veel discussie over wat je DNA precies zegt, maar ik ben positief. Ik denk dat inzicht gezondheidswinst kan opleveren. Bovendien zijn mensen dól op lijstjes. Het zou toch te gek zijn als we iedereen zo’n echt persoonlijke lijstje kunnen aanreiken?

Hawthorne-experimenten

Technisch klopt het dus allemaal. Maar er is een onderzoek waar ik aan moet denken, dat dit in een ander licht plaatst: de Hawthorne-experimenten. In de jaren 30 werd dit technische onderzoek gedaan in fabriekshallen. De ene hal werd veel beter verlicht dan de andere hal. De verandering van licht zou invloed hebben op de productiviteit van de fabrieksarbeiders, dachten de onderzoekers. De interventie leverde een verassend resultaat op: in beide groepen presenteerden de arbeiders beter! Conclusie: de belangstelling van de onderzoekers en de persoonlijke aandacht was sowieso al motiverend.

Biertje pakken

Je mag dan wel weten wat je precies moet eten, maar doe je het dan ook? Het gaat, net als in die fabriekshallen, om iets veel belangrijkers: het gedrag van iemand. Waarom houdt de ene persoon zich wel aan een lijstje en de andere niet? En waarom zijn mensen af en toe zo inconsequent? Ik ben er zelf ook goed in. Donders goed weten wat je nodig hebt, maar toch een biertje pakken na een triatlon in plaats van het eiwitrijke hersteldrankje dat in mijn voedingsschema stond.

Als je écht persoonlijk voedingsadvies wilt geven is er naast dat boeiende voedingskundige onderzoek ook écht meer inzicht nodig in het gedrag van het individu. Ik hoop dat onderzoekers daar hun licht nog meer over laten schijnen, want dan wordt personalized nutrition nóg interessanter. Ik kan niet wachten!

Reageer op dit artikel