nieuws

Koude is beste strategie om bruin vet te activeren

Voeding en gedrag

Koude is beste strategie om bruin vet te activeren

In een onderzoek naar de verschillende manieren om bruin vet te stimuleren concludeert Maarten Vosselman in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Maastricht, dat koude de beste strategie is. Mogelijke andere strategieën moeten verder onderzocht worden.

Bruin vet is in staat om warmte te produceren tijdens koude omstandigheden. Deze capaciteit – door het verbranden van calorieën – maakt bruin vet een interessante kandidaat om gewicht te verliezen en/of gewichtsverlies te behouden.

 

Andere strategieën

Andere strategieën, naast blootstelling aan milde koude (15° Celsius), die onderzocht zijn op het vermogen om bruin vet te activeren, zijn onder andere: de inname van te veel aan voeding, het effect van duursporten en blootstelling aan extreme koude zoals bij ‘The Iceman’.

 

Voeding

‘Dierstudies hebben aangetoond dat bruin vet betrokken is bij het reguleren van de energiebalans door middel van het verbranden van overtollige calorie-inname’, schrijft Vosselman. Om dit in de mens te onderzoeken heeft de onderzoeker de bruin vet activiteit gemeten na inname van een calorierijke maaltijd in elf jongvolwassen mannen. Deze studie geeft, volgens Vosselman, een eerste aanwijzing dat bruin vet betrokken is bij het verbranden van overtollige energie-inname, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

 

Duurtrainen

Bij het onderzoek of regelmatige duurtraining geassocieerd is met een hogere bruin vet activiteit is het bruin vet gemeten in twaalf getrainde en twaalf ongetrainde jongvolwassen en tijdens blootstelling aan kou. ‘Deze resultaten laten zien dat regelmatige duurtraining bruin vet niet stimuleren’, aldus Vosselman.

 

Iceman

Ook is gekeken naar de effecten van frequente blootstelling aan extreme koude bij de zogeheten ‘Iceman’ en zijn eeneiige tweelingbroer (52jaar).‘De Iceman heeft verschillende wereldrecords in het doorstaan van extreem koude omstandigheden. Zijn tweelingbroer ondergaat deze extreme koude blootstelling niet. Uit de case studie bleek dat de tweelingbroers eenzelfde hoeveelheid actief bruin vet hadden tijdens milde koude en dat er geen verschil in warmteproductie was tussen hen’, concludeert Vosselman.

 

Warmteproductie

Opvallend vond de onderzoeker de zeer hoge stijging in warmteproductie tijdens de blootstelling aan extreme koude bij de The Iceman en zijn broer. ‘Deze zeer hoge warmteproductie werd hoogstwaarschijnlijk bereikt door – naast bruinvetactiviteit – een speciale ademhalingstechniek door beiden. Deze manier van ademhaling bestaat uit krachtige contractie van de ademhalingsspieren waarbij de spieren kracht leveren zonder beweging en is afkomstig van een meditatietechniek uit het Boeddhisme.’

 

Promotie

Vosselman promoveert 9 januari bij de Universiteit van Maastricht met zijn proefschrift ‘Strategies to activate brown adipose tissue in humans’.

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Eerste stap naar pil tegen obesitas’
Energiegebruik omhoog door temperatuurverlaging

Reageer op dit artikel