nieuws

‘Meer onderzoek naar voedingspatronen nodig’

Voeding en gedrag

‘Meer onderzoek naar voedingspatronen nodig’

‘Voor de bestrijding van chronische ziekten, zoals een hartaanval is het klassieke voedingsonderzoek waarbij naar één voedingsstof wordt gekeken, onvoldoende.’

Dit stelde professor Daan Kromhout, hoogleraar volksgezondheidsonderzoek van Wageningen University tijdens de derde publiekslezing van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). Kromhout pleit voor meer onderzoek naar gezonde voedingsmiddelen en voedingspatronen.

 

‘Het is naïef om te denken dat één enkele voedingsstof verantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van een hartaanval.’

 

Gebreksziekten

In de 20-ste eeuw stond het opsporen van voedingsstoffen, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van gebreksziekten centraal. Tegenwoordig richten de voedingswetenschappers zich meer op complexe vraagstukken, zoals het voorkomen van chronische ziekten.

 

Tegenstrijdige uitkomsten

Als je in onderzoek alleen naar een enkele voedingsstof kijkt, is de kans groot dat verschillende onderzoeken tegenstrijdige uitkomsten geven, omdat er meerdere oorzaken voor een chronische ziekte zijn. ‘Dit schept verwarring. Daarom is het nu tijd om onze kennis over voedingsstoffen en chronische ziekten te integreren op het niveau van voedingsmiddelen en voedingspatronen’, aldus Kromhout.

Chronische ziekten als eindpunt

Wat, volgens Kromhout, vooral ontbreekt zijn goed gecontroleerde experimenten van voedingsmiddelen en -patronen met chronische ziekten als eindpunt. ‘Op dit soort onderzoek zou de komende jaren de nadruk moeten liggen. Alleen dan kunnen we de relatie tussen voeding en chronische ziekten beter onderbouwen.’  

 

Lees verder op Voeding Nu online

Resultaten Zeven Landen Studie gebundeld online
‘Gezonde voeding, wie kan ik nog vertrouwen?’

Reageer op dit artikel