nieuws

Nieuwe pil laat het lichaam (van muizen) denken dat gegeten is

Voeding en gedrag

Nieuwe pil laat het lichaam (van muizen) denken dat gegeten is

Onderzoekers van het Salk Instituut in Californië hebben een pil ontwikkeld die het lichaam misleidt. Het lichaam ‘denkt’ na inname van de pil dat er calorieën geconsumeerd zijn en daarbij begint vetverbranding om ruimte voor deze calorieën te maken.

‘Deze pil is een denkbeeldige maaltijd,’ zegt Ronald Evans, directeur van Salk’s Gene Expression Laboratory en een van de auteurs van het artikel dat gepubliceerd is in Nature Medicine. ‘Het verzendt dezelfde signalen in het lichaam die normaal verzonden worden na een maaltijd.’

 

Muizen

De pil, Fexaramine genaamd, activeert de Farensoid X receptor (FXR) en is tot nu toe alleen bij muizen getest. Onderzoek naar de werkzaamheid bij mensen is in voorbereiding.

 

Vijf weken

Obese muizen die vijf weken lang dagelijks de pil kregen kwamen niet meer aan in gewicht, verloren vet en hadden een lagere bloedglucosegehalte en cholesterolgehaltes, dan de onbehandelde muizen. Ook was de lichaamstemperatuur bij de behandelde muizen verhoogd wat duidt op omzetting van wit naar bruin vet.

 

Darm

Omdat de pil alleen in de darm werkzaam is en de werkzame stof niet in het bloed opgenomen wordt zijn er bij de geteste muizen weinig bijwerkingen gezien. Hetzelfde verwachten de onderzoekers  bij mensen.

 

Laboratorium

Evans laboratorium heeft bijna twintig jaar de FXR bestudeerd die zich op verschillende organen in het lichaam bevindt, waaronder de darm.

 

Lees verder op Voeding Nu online

‘Eerste stap naar pil tegen obesitas’
Bij behandeling obesitas stopt een kwart voortijdig

Reageer op dit artikel