nieuws

‘Er is niet één product dat eruit springt als alternatief voor vlees’

Voeding en gedrag

‘Er is niet één product dat eruit springt als alternatief voor vlees’

‘Aan de alternatieven die we hebben voor vlees, zoals zuivel, vis, insecten en kweekvlees, zitten maren verbonden’, volgens prof. dr. Cor van der Weele onderzoeker en externe medewerker bij de Wageningen Universiteit.

Van der Weele besprak 25 februari onze haat-liefde verhouding met vlees in het Boerhaave museum in Leiden. Ze sprak onder andere over de zorgen over vlees, de alternatieven voor vlees en de ambivalentie tegenover vlees. Ook vertelde ze over haar onderzoek: ‘Ambivalentie en strategische onwetendheid rond vlees. Reflectie op de Agrofoodmonitor.’

 

Alternatieven

‘Zuivel is een alternatief dat snel wordt gekozen als iemand besluit geen vlees meer te eten,’ zegt Van der Weele. ‘Maar mensen beseffen vaak niet dat voor een kilo kaas, 250 gram vlees als bijproduct wordt geproduceerd. Volgens Van der Weele wordt ook van insecten veel verwacht omdat ze hoogwaardige eiwitten bevatten. ‘Maar,’ zegt ze, ‘dan moeten we ze wel met huid en haar opeten, niet echt smakelijk.’ Om de insecten in de winter in Nederland te kweken, is er veel energie nodig om ze te laten groeien, wat volgens de onderzoeker nadelig is.

 

Minder vlees

‘We eten zo’n 90 tot 100 gram eiwitten per dag, maar we hebben 50 tot 60 gram nodig. We kunnen dus minder vlees eten,’ aldus van der Weele. ‘Maar, hoe meer geld mensen hebben, hoe meer vlees er wordt gegeten. De kloof tussen wat we hebben en wat we nodig hebben wordt steeds groter.’

 

Zorgen

Van der Weele: ‘Als je aan mensen vraagt waar ze zich het meest zorgen over maken wat betreft vlees, dan hoor je meestal de menselijke gezondheidsrisico’s door dierziektes of antibiotica.’ Volgens van der Weele wordt dierenwelzijn in de intensieve veehouderij ook vaak genoemd.

 

Ambivalentie

‘Ik vind vlees heel lekker, maar ik weet dat het niet deugt, dus denk ik er maar niet teveel aan’, was een zinnetje dat Van der Weele veel hoorde tijdens haar onderzoek. ‘Veel mensen willen niet te veel weten over vlees, want dat is veilig.’ Om rekening te houden met ambivalentie, besprak Van der Weele enkele voorbeelden. ‘Zo kun je de waarde van vlees accepteren, het probleem benoemen, realiseren dat vleeseten een gewoonte is en niet individueel iets doen, maar samen.’ 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Verminderen vleesconsumptie lijkt duurzame én levensverlengende keuze

Reageer op dit artikel