nieuws

Lunch met minder zout leidt niet tot compensatiegedrag

Voeding en gedrag

Lunch met minder zout leidt niet tot compensatiegedrag

Consumenten die een lunch nuttigen met producten die gemiddeld 41 procent minder zout bevatten, blijken deze producten te accepteren en compenseren de lagere zoutinname niet in de loop van de dag. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research, TNO en het RIVM.

Het onderzoek vond plaats in het Restaurant van de Toekomst, waar 74 deelnemers van de studie elke dag vrij waren om uit het gehele aanbod van het lunchbuffet hun lunch samen te stellen. Voor de deelnemers van een interventiegroep werden bijna alle producten van hun lunchbuffet vervangen door alternatieven die 29 tot 61% minder keukenzout bevatten. De deelnemers werden gedurende de studie niet geïnformeerd over de zoutverlagingen.

Minder zout gegeten

Uit de studie bleek dat de deelnemers niet meer of minder gingen eten en de meeste lunchproducten even lekker bleven vinden. Hierdoor consumeerden de deelnemers van de interventiegroep gemiddeld 2,5 gram zout minder dan die in de controlegroep, die voedingsmiddelen met een regulier zoutgehalte bleef eten.

Natriumuitscheiding

Om te beoordelen of een lunch met minder zout ook de totale dagelijkse zoutconsumptie verlaagt, is van beide groepen twee maal de natriumuitscheiding in de urine over 24 uur gemeten. Op deze manier kan worden gemeten hoeveel keukenzout iemand heeft geconsumeerd. De natriumuitscheiding daalde evenredig met het lagere zoutgehalte van de lunch.

Geen zoute drop

Uit de urinemeting kan volgens Dr. Anke Janssen, Senior Scientist Consumer Science van Food & Biobased Research, ‘worden geconcludeerd dat deelnemers na de zoutverlaagde lunch niet op andere eetmomenten op de dag hun zoutinname compenseren door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar tussendoortjes als chips of zoute drop.’

Parapluproject Herformulering

De gerandomiseerde gecontroleerde studie met 74 gezonde jong volwassenen in de leeftijd van 18-35 jaar is uitgevoerd als onderdeel van het zogenoemde parapluproject Herformulering Voedingsmiddelen. Voor de uitgevoerde studie, hebben verschillende Nederlandse voedingsmiddelenproducenten samen met TNO, varianten van de lunchproducten ontwikkeld met een verlaagd zoutgehalte. De studie vond plaats in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees verder op Voeding Nu online:
Bakkerijbranche wil met zoutreductie positie brood bewaken

Reageer op dit artikel