nieuws

Nieuwe kookmethode van rijst halveert aantal calorieën

Voeding en gedrag

Nieuwe kookmethode van rijst halveert aantal calorieën

Door rijst in olie te koken en daarna te laten afkoelen, kan het aantal calorieën worden gehalveerd door toenemend resistent zetmeel (een onverteerbaar koolhydraat).

Onderzoekers, van de College of Chemical Sciences in Colombia, experimenteerden met 38 verschillende soorten rijst om een nieuwe manier van koken te ontwikkelen die het resistent zetmeel verhoogt. De rijst werd 23 maart gepresenteerd op de American Chemical Society-conferentie.

 

Nieuwe methode

Een halve kop rijst en een eetlepel kokosolie werden 40 minuten gekookt. Daarna werd de rijst 12 uur gekoeld. Na koeling was het resistent zetmeel tien keer hoger dan rijst zonder toevoeging.

 

Koken

Onderzoeker Sudhair A. James legt uit dat tijdens het koken van de rijst de zetmeelmoleculen in water oplosbaar worden. De vetzuren uit de kokosolie dringen de zetmeelkorrels binnen tijdens het koken. Hierdoor verandert de structuur van de rijst. Op deze manier raakt het graan bestand tegen spijsverteringsenzymen wat leidt tot een verminderde absorptie van calorieën.

 

Koelen

Door het koelen wordt de rijst minder goed verteerbaar, ook wanneer deze daarna weer wordt verwarmd. Dit leidt uiteindelijk tot een resistent zetmeel.

 

Verder onderzoek

De onderzoekers van het College of Chemical Science in Colombia willen uitzoeken welke rijstsoort zorgt voor de meeste calorievermindering. Ook wil het team onderzoeken of andere oliën hetzelfde effect kunnen geven als kokosolie. 

 

Op LinkedIn wordt gediscussieerd over deze kooktechniek.  

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Kwart van de voeding van Nederlanders is geen basisvoeding

Reageer op dit artikel