nieuws

Eetgewoonten van jonge vrouwen mogelijk beïnvloed door anderen

Voeding en gedrag

Eetgewoonten van jonge vrouwen mogelijk beïnvloed door anderen

Gezond eetgedrag kan worden beïnvloed door de eetgewoonten en het uiterlijk van anderen. Zo blijkt uit een studie die onlangs werd gepubliceerd in Appetite.

Het onderzoek bestond uit twee studies. Aan de eerste studie deden 144 vrouwelijke studenten van de Tilburg Universiteit mee en aan de tweede 120 vrouwelijke studenten van de Tilburg Universiteit.  

 

Komkommer

In beide studies kregen de deelnemers een kort filmpje te zien waarin een leeftijdsgenoot (rolmodel) plakjes komkommer at. In de eerste studie ging het om rolmodellen met normaal gewicht of overgewicht, die 3 tot 10 plakjes aten. In de tweede studie ging het om een leeftijdgenoot die ondergewicht, normaal gewicht of overgewicht had, en geen of vier komkommer plakjes at. Hoeveel plakjes de deelnemers aten werd geregistreerd.

 

Meer eten

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers meer gezonde voeding eten wanneer ze een andere leeftijdsgenoot meer zien eten, dan wanneer ze een andere leeftijdsgenoot minder of helemaal niets hebben zien eten. Uit de tweede studie blijkt dat dit effect groter is wanneer de leeftijdsgenoten ondergewicht hebben ten opzichte van overgewicht.

 

Verklaring

Auteur van het onderzoek, Mariëlle Stel, komt met een aantal verklaringen voor de resultaten. Stel suggereert dat de deelnemers denken dat mensen met overgewicht niet weten wat een passend voedingspatroon is en daarom hun eigen voedingsgedrag aanpassen. Ook suggereert ze dat de deelnemers bij het zien van mensen met ondergewicht worden herinnerd aan hun eigen voedingspatroon, wat resulteert in een sterkere drang naar gezond eten.

 

De onderzoekers raden aan om in toekomstig onderzoek te zorgen voor een nog meer natuurlijke setting, bijvoorbeeld tijdens een feestje.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

De invloed van de omgeving op eetgedrag

Reageer op dit artikel