nieuws

Fred Brouns: ‘Glutenhype binnenkort voorbij’

Voeding en gedrag

Fred Brouns: ‘Glutenhype binnenkort voorbij’

De glutenhype is binnenkort verleden tijd, dat denkt Fred Brouns, hoogleraar ‘Health Food Innovation’ aan de Universiteit Maastricht. Hij zei dat tijdens de Voeding Nu Basic-bijeenkomst ‘Granen, daar zit wat in!’ die gisteren werd gehouden in het Nederlandse Bakkerij Centrum.

Volgens Brouns gaat er veel onzin de wereld in over granen, dat volgens hem mede komt door de commercie. En hij wijst als medeoorzaak naar boeken als Broodbuik en De Voedselzandloper. ‘Waar wat te verdienen valt, daar wordt gesjoemeld. Mediahypes zijn gebaseerd op wat half waar is’, aldus Brouns.

 

Volkoren tarweproducten

Brouns constateert dat in de media vaak negatieve berichtgeving over granen verschijnt, zoals ook over E-nummers, maar deze is vaak niet gebaseerd op de juiste wetenschappelijke interpretatie: ‘Het gaat soms om onnodige bangmakerij. Er is geen bewijs dat de consumptie van volkoren tarweproducten bijdraagt tot ziekte. Integendeel, dagelijks volkoren in het dieet vermindert het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker.’

 

Vezel=kampioen

Jan Willem van der Kamp, Senior Officer International Projects Food and Nutrition bij TNO, die als spreker optrad, bevestigde de bevindingen van Brouns dat de inname van vezel (via granen) gepaard met een verminderde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes en (colon) kanker. In zijn presentatie liet hij zien dat de recente voedingsrichtlijnen het eten van graanvezels sterk aanbevelen. Ook verwacht hij dat in de nieuwe richtlijnen de vezels er als kampioenen voor de gezondheid uit zullen komen.

 

Volkorenbrood

Ellen Govers, diëtist en voorzitter van het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas (KDOO) vertelde in haar lezing dat de verlaging van de hoeveelheid koolhydraten bij ernstig overgewicht belangrijk is, maar dat dit geen reden is om brood te laten staan. Er kan beter volkorenbrood worden gegeten dan pizza of veel witte rijst (‘daar zit bijna niets in’). Volgens Govers moeten snelle koolhydraten en koolhydraten zonder vezel worden geschrapt om insulineresistentie te voorkomen.

 

Richtlijnen wereldwijd

Danielle Wolvers, Senior kennisspecialist Voeding en Gezondheid bij Voedingscentrum laat een overzicht zien van de richtlijnen voor koolhydraten wereldwijd. In veel verschillende landen worden vooral volkoren graanproducten aanbevolen. Ook wordt in veel landen geen aanbeveling gedaan over de glykemische index vanwege te beperkt bewijs hiervan.

 

Een uitgebreid verslag zal te lezen zijn in Voeding Nu juni/juli, uitgave 7/8.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Graanvezel mogelijk beschermende factor ziekte-specifieke sterfte

Reageer op dit artikel