nieuws

Groenteconsumptie iets verhoogd bij peuters door keuzemogelijkheid

Voeding en gedrag

Groenteconsumptie iets verhoogd bij peuters door keuzemogelijkheid

Peuters die tijdens het eten mogen kiezen uit verschillende groenten, eten iets meer groenten dan peuters zonder keuzemogelijkheid. Dat blijkt uit een maaltijdexperiment in 70 huishoudens. Het onderzoek is recent gepubliceerd in Appetite.

De groenteconsumptie van kinderen is nog steeds ver onder de aanbeveling en het stimuleren van hun inname is een uitdaging voor zorgverleners, volgens de onderzoekers.

 

Groenteconsumptie

Peuters die mogen kiezen, aten iets meer groenten (58 gram) dan kinderen zonder keuzevrijheid (49 gram). Onderzoeker Victoire de Wild verwacht een groter effect bij oudere kinderen. Volgens De Wild zijn zij verder in hun ontwikkeling, hebben ze minder moeite met kiezen en profiteren ze dus meer van keuzevrijheid, zo vertelt zij in het blad Resource.

 

Methode

Voor het experiment werden 70 kinderen tussen de twee en zes jaar gevolgd. De kinderen aten verdeeld over twaalf maaltijden erwten, sperziebonen, wortels, bloemkool, broccoli en snijbonen. Dit zijn volgens de onderzoekers vertrouwde groenten voor kinderen. De helft van de groep mocht elke maaltijd kiezen uit twee groentes, de andere helft niet. De groenteconsumptie werd gemeten door middel van het wegen van de borden groenten voor en na het experiment.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Groentecongres: oplossingen voor meer groenteconsumptie

Reageer op dit artikel