nieuws

Snacken gebeurt vooral bij positieve gebeurtenissen

Voeding en gedrag

Snacken gebeurt vooral bij positieve gebeurtenissen

De belangrijkste reden om te snacken is het vieren van een speciale gebeurtenis, zoals een verjaardag of feest. Dat blijkt uit het onderzoek It’s my party and I eat if I want to: Reasons for unhealty snacking.  

Volgens de onderzoekers is het essentieel te weten wat de redenen zijn waarom mensen ongezonde tussendoortjes eten, zodat mogelijke interventie strategieën hierop kunnen aansluiten.

 

Positieve dingen

Aan ruim 1544 deelnemers werd gevraagd waarom zij ongezonde tussendoortjes eten. Volgens de onderzoekers zijn dit bijvoorbeeld snoep en chips. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de positieve dingen zijn die een reden geven om te snacken.

 

Aanleiding voor snacken

De belangrijkste redenen om te snacken kunnen volgens de onderzoekers worden samengevat in zes thema’s. De voornaamste aanleiding was het vieren van een speciale gebeurtenis, zoals een verjaardag of feest (een gemiddelde score van 4,14 op een 7-puntschaal). Daarna volgde snacken (3,70) omdat het past bij de situatie, vanwege honger (3,24) en als beloning (2,75)d.

In mindere mate werd aangegeven dat mensen snacken door sociale druk (2,32) of negatieve emoties (2,27).

 

Redenen

In dit onderzoek ging het expliciet om redenen waar mensen zélf hun snackgedrag aan toekennen. Dit hoeven niet de daadwerkelijke veroorzakers van het snackgedrag te zijn, maar de gebeurtenissen die mensen associëren met ongezond snacken.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Verslaving aan gezonde voeding mogelijk’

Reageer op dit artikel