nieuws

Gezondere opties op menukaart zorgt voor gezondere keuze bij kinderen

Voeding en gedrag

Gezondere opties op menukaart zorgt voor gezondere keuze bij kinderen

Gezonde menuwijzingen in restaurants, zónder het verwijderen van ongezondere keuzes, zorgt ervoor dat kinderen gezondere gerechten kiezen. Bovendien vermindert de omzet van restaurants hierdoor niet.

Dit blijkt uit een onderzoek van Tufts University, gepubliceerd in het tijdschrift Obesity. Dertien restaurants en meer dan 350.000 maaltijden van kinderen werden geanalyseerd.

 

Gezondere opties

In april 2012 werden gezondere opties toegevoegd aan het menu van 13 restaurants in de Verenigde Staten. 352.192 bestellingen werden geanalyseerd van september 2011 tot en met maart 2012 en tussen september 2012 en maart 2013. Het nieuwe menu houdt in dat bijvoorbeeld traditionele bijgerechten, zoals friet, kon worden vervangen door salade, groenten en fruit.

 

Het nieuwe menu

Het nieuwe menu zorgt ervoor dat kinderen gezondere voorgerechten nemen; van 3% voor het nieuwe menu naar 46% na het nieuwe menu. Ook zorgt het ervoor dat ten minste één gezond bijgerecht wordt besteld (25% naar 70%). Verder is er een afname te zien in het bestellen van friet van 57% naar 22% en frisdrank. Het totaal aantal calorieën daalde door het nieuwe menu met 60 calorieën.

 

Omzet

Hoewel de gezondere opties iets duurder waren dan ongezondere opties, bleef de omzet in de restaurants stijgen. Gezondere ontbijtopties werden verhoogd met $0,79 en maaltijdopties niet voor het ontbijt met $0,19.

 

Impact gezondheid

Toekomstig onderzoek moet zich volgens de onderzoekers richten op de impact van de gezondheid door de gezondere menuwijzingen. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Restaurantgast kiest niet snel voor vegetarisch gerecht

Reageer op dit artikel