nieuws

Preventiecentra werken samen tegen overgewicht

Voeding en gedrag

Preventiecentra werken samen tegen overgewicht

De strijd tegen overgewicht aangaan door een nationaal netwerk te vormen van Overgewicht Preventiecentra. Dat hebben CO-EUR obesitas klinieken en EFAA in samenwerking gedaan.

Het doel van de samenwerking is om een nationaal sluitende preventieketen voor mensen met overgewicht en obesitas te vormen. Hierdoor zouden mensen gemakkelijker op hun eigen niveau en in hun eigen regio moeten worden geholpen.

 

Opleiding

Als uitvloeisel van de samenwerking tussen CO-EUR obesitas klinieken en EFAA startte op 9 mei de eerste groep van 20 trainers/coaches met de opleiding Overgewicht Preventie Coach. Na het afronden van de opleiding kunnen de centra meteen in hun eigen regio aan de slag met het Overgewicht Preventie Programma, genaamd Leefstijl Challenge.  

 

Doelstelling

De doelstelling van beide organisaties (CO-EUR en EFFA) is om mensen te begeleiden naar een duurzame actievere en gezondere leefstijl. Gedragsverandering is hierbij de primaire doelstelling. De secundaire is het verminderen van het onderhuids vetpercentage waarbij gezondheid voorop staat. 

 

CO-EUR

CO-EUR is een kennisplatform op het gebied van eetstoornissen.  Het richt zich zowel op een multidisciplinaire behandeling van eetstoornissen, overgewicht/obesitas en daaraan gerelateerde mentale en fysieke klachten als op het wetenschappelijk onderzoek daarvan.

 

EFFA

EFFAA biedt een overgewicht- en obesitasbegeleidingsprogramma (Leefstijl Challenge). Het is ontwikkeld volgens de nieuwe richtlijn Overgewicht en obesitas van TNO/Fit!vak (2014). Verder is het gebaseerd op pijlers beweging, voeding en mentale fitheid.

 

Overgewicht preventie netwerk

Sportcentra, personal trainers of gewichtsconsulenten die deel uit willen maken van het Overgewicht Preventie Netwerk Nederland kunnen informatie opvragen bij Raymon Steijger: r.steijger@efaa.nl. 12 september 2015 zal de tweede groep starten aan de opleiding.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer overgewicht bij jonge generatie in het Verenigd Koninkrijk

Reageer op dit artikel