nieuws

Tv-kijken van invloed op gewicht kinderen, computeren niet

Voeding en gedrag

Tv-kijken van invloed op gewicht kinderen, computeren niet

Kleuters uit de Verenigde Staten kijken ten minste één uur per dag naar de televisie en hebben daardoor een grotere kans om overgewicht of obesitas te krijgen.

Die link legden onderzoekers tijdens een jaarlijkse bijeenkomst in San Diego, de Pediatric Academic Societies (PAS). Het beperken van tv-kijken moet een belangrijk aandachtspunt worden bij interventies volgens het onderzoeksteam.

 

Overgewicht en obesitas

Amerikaanse kleuters kijken gemiddeld 3,3 uur per dag televisie. Kleuters die een uur per dag televisie kijken hebben 50 tot 60% meer kans op het krijgen van overgewicht dan peuters die minder dan een uur per dag televisie kijken. Verder hebben ze 58 tot 73% meer kans op het krijgen van obesitas.
Bovendien hebben kleuters die een uur of langer per dag televisie kijken, 39% meer kans op overgewicht en 86% meer kans om obesitas in een aantal jaar te ontwikkelen dan degenen die minder dan een uur per dag tv kijken. Computergebruik gaat niet gepaard met een hoger gewicht, volgens dit onderzoek.

 

Analyseren

Voor de studie zijn 11.113 kinderen geanalyseerd. Leefstijlfactoren, onder andere het televisie- en computergedrag van een kind, werden gevraagd aan ouders. Ook werd lengte en gewicht van de kinderen gemeten. Een jaar later werd dit opnieuw gedaan. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Veel kinderen hebben een vitamine D-tekort

Reageer op dit artikel