nieuws

Witte asperges en aardbeien ‘meest gemiste seizoensproducten’

Voeding en gedrag

Witte asperges en aardbeien ‘meest gemiste seizoensproducten’

Nederlanders hebben met name bij fruit moeite om aan te geven welke producten op dit moment verkrijgbaar en uit Nederland afkomstig zijn. Dat geldt niet voor de witte asperge en de aardbei. Deze producten worden buiten het seizoen het meest gemist.

Het één en ander blijkt uit het Groente en Fruit-onderzoek dat is uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn, waaraan 497 mensen deelnamen. Nederlanders vinden het belangrijk dat seizoensproducten vers en lekker zijn, maar vinden een aanbieding belangrijker dan wat er in het seizoen is. 

 

Versheid en smaak

Iets meer dan 10% van de ondervraagden weet dat bramen en frambozen op dit moment van het seizoen zijn. De belangrijkste associaties die de ondervraagden hebben bij groente en fruit van het seizoen zijn de versheid (58%) en de smaak die in het seizoen als best wordt beoordeeld (57%).

 

Het witte goud

De witte asperge is de bekendste seizoensgroente van Nederland en ook de meest gemiste seizoensgroente in de winter. Uit cijfers van het Nederlands aspergecentrum blijkt dat Nederlanders ieder jaar bijna een kilo asperges per persoon eten. In april zochten 40.000 mensen naar een recept met asperges op Allerhande. Asperges met ham, ei en holandaisesaus is een favoriet gerecht. Het Nederlandse aspergeseizoen loopt van de tweede donderdag in april tot en met 24 juni.

 

Aardbei

De andere favoriet van de Nederlanders is de aardbei en deze blijkt in juni op haar lekkerst te zijn. Volgens aardbeienteler Jorg Verkuijlen wordt de smaak van de aardbei naast zonlicht bepaald door het ras. Aardbeien zouden volgens hem op de dag van oogsten nog in de winkels moeten liggen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nederlanders willen groenten en fruit uit eigen tuin

Reageer op dit artikel