nieuws

‘Groenteconsumptie bij baby’s kan stijgen door frequent aanbieden hiervan’

Voeding en gedrag

‘Groenteconsumptie bij baby’s kan stijgen door frequent aanbieden hiervan’

Het herhaald aanbieden van groente aan baby’s zorgt voor een verhoogde inname en waardering voor groente. Dat schrijft Coraline Barends van Wageningen Universiteit in haar proefschrift ‘Mum, can I have Brussels sprouts again?’

Het doel van de studie was om te onderzoeken of bijvoeding, met in het begin alleen groente, een positieve invloed heeft op de acceptatie van de inname van groente van baby’s.

 

Bijvoeding en follow-up

101 baby’s namen tijdens de eerste 18 dagen dat ze bijvoeding kregen deel aan de studie. De ene groep kreeg alleen fruit als bijvoeding en de andere groep alleen groente. Ook werden er twee follow-up studies gedaan bij een gemiddelde leeftijd van 12 en 23 maanden.

 

Groentehapjes versus fruithapjes

Barends concludeert dat het beginnen met bijvoeding met alleen groentehapjes een positieve invloed heeft op de voorkeur en inname van groenten, in vergelijking met beginnen met fruithapjes. Dit effect is te zien tot de leeftijd van 12 maanden. Volgens de onderzoekster  zou dit effect stand kunnen houden wanneer de ouders hun kind ook tijdens het tweede  levensjaar stimuleren om groente te eten.  

 

Informeren en waarderen

Het ‘leren waarderen’ van groente heeft volgens Barends meer aandacht nodig dan het leren waarderen van fruit. Ze vindt het belangrijk dat ouders op een goede manier worden geïnformeerd over effectieve manieren om hun kinderen aan groente te leren wennen, omdat niet alle ouders op de hoogte zijn van het belang van het vroeg aanleren van smaken.

 

Op dinsdag 30 juni 2015 om 13.30 uur promoveert Carolina Barends in de aula van Wageningen Universiteit. Proefschrift: ‘Mum, can I have Brussels sprouts again?’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Productnieuws: Tommies lanceert nieuwe mixverpakking om Nederland gezonder te maken

Groenteconsumptie iets verhoogd bij peuters door keuzemogelijkheid

Reageer op dit artikel