nieuws

Proefdieronderzoek: ‘Suikerverslaving bestaat niet’

Voeding en gedrag

Proefdieronderzoek: ‘Suikerverslaving bestaat niet’

Vaak wordt beweerd dat suiker een verslavende werking zou hebben. Maar suiker verandert de hersenen niet blijvend, concludeert Han de Jong van de Universiteit Utrecht in zijn promotieonderzoek. Uit zijn proefdierstudie, waarin hij samenwerkte met meerdere universiteiten in Europa, blijkt dat suiker niet verslavend is op de manier waarop verslavende drugs dit is.

De Jong, die onderzoek deed naar het dopaminesysteem bij ratten, ziet wel overeenkomsten tussen drugs en suiker. Suiker veroorzaakt een dopamineafgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het volgens hem op een verslavende drugs, het is belonend. Dit is de reden dat we suikerrijk eten zo aantrekkelijk vinden. Maar drugs kunnen na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen; ze manipuleren onze hersenen, suiker doet dat niet.

Wel sterk effect

Volgens de promovendus heeft suiker wel een sterk effect op de hersenen. Hij stelt dan ook dat het belangrijk is dat we ons daarvan bewust zijn, zeker als het gaat om kwetsbare, makkelijk te beïnvloeden hersenen, zoals die van kinderen. Om te stellen dat suiker écht verslavend is, gaat volgens hem echter te ver.

Vandaag (30 juni) verdedigt De Jong aan de Universiteit Utrecht zijn promotieonderzoek.

Lees verder op Voeding Nu online:
Tien procent minder kilocalorieën via frisdrank
Suiker gelinkt aan onderdrukking stresshormoon

Reageer op dit artikel